Vopsea lavabilă sau decorativă – care este cea mai potrivită alegere?

de Casa&Gradina

Cromatica pereților este esențială atunci când vorbim de estetica unei locuințe atât la exterior cât și la interior. De asemenea, utilizarea compușilor de calitate oferă o rezistență mai mare a culorilor și a aspectului final, asigurând în timp o construcție sigură și o protecție crescută împotriva factorilor externi.

Ce este vopseaua lavabilă?

Aceasta are în compoziție rășini și substanțe chimice în proporții echilibrate astfel încât odată aplicată va proteja efficient locul de umezeală, abraziune sau alte condiții specifice de mediu. Este ideală ariilor cu trafic intens, care au nevoie de recondiționare periodică sau oricăror spații unde vrei să faci ceva diferit. Când ai copii și animale de companie, curățenia este foarte importantă. Rezistentă la pete și zgârieturi, vopseaua lavabilă se curăță foarte ușor cu o cârpă umedă sau burete. Nu va deteriora în niciun fel zidăria păstrându-i totodată un aspect neted și uniform. Zonele în care poate fi integrată sunt multiple în funcție de materialele existente: de ipsos, gips-carton, latex, pe bază de apă sau ulei. Găsești pe piață o serie de compuși chimici cu caracteristici specifice ce ajută la întinderea perfectă a vopselei sau aditivi speciali ce mențin durabilitatea culorii vreme îndelungată. 

Care sunt caracteristicile vopselei decorative?

Decorarea și pictarea suprafețelor ori a obiectelor a fost un obicei utilizat frecvent încă din cele mai vechi vremuri în scopul înfrumusețării sau transformării acestora. Însă, vopseaua decorativă se întrebuințează și în estetica tavanelor, podelelor, a diverselor obiecte de mobilier ori cele funcționale ale casei. Rezultatul final va depinde foarte mult de modalitatea de aplicare, tehnica folosită și culoarea aleasă.  

În ultima perioadă popularitatea ei a crescut foarte mult, iar noile tendințe în designul interior pun accentul pe piese unice și originale realizate în texturi interesante. Un produs de calitate va oferi pe lângă cromatica specifică, personalitate și stil spațiului în care este întrebuințat. Dacă vrei să atragi atenția asupra unui anumit lucru sau să creezi un contrast puternic, ea te va ajuta cu siguranță. În plus, îți permite să combini liber diferite texturi și nuanțe pentru a obține un rezultat cu adevărat spectaculos. Un avantaj principal este faptul că o poți fixa direct peste un alt strat de culoare fără să fie nevoie în prealabil de o pregătire specială a zidăriei. Ținând cont de caracteristicile sale specifice, o vopsea decorativă poate proteja eficient de zgârieturi, uzură sau fisuri. De asemenea, trebuie să știi de la început pe ce material sau unde o vei folosi și să cumperi produsul adecvat. Spre exemplu, baia și bucătăria au nevoie de o compoziție impermeabilă, iar cea destinată podelelor va fi diferită din punct de vedere al caracteristicilor față de cea pentru pereți.

Ce produs vei utiliza în funcție de designul casei tale? 

Pentru locurile intens tranzitate din casă precum holurile sau sufrageria, vopseaua lavabilă este cea mai potrivită alegere. Se aplică rapid și se șterge cu ușurință ori de câte ori este necesar menținând un mediu curat în mod constant. Nu afectează substratul și reprezintă o variantă economică de zugrăvire comparativ cu alte materiale de acest gen. Este versatilă, adecvată oricărui tip de încăpere, păstrând culorile vii mult timp.

Dacă dorești un design mai deosebit, cu o textură aparte, vopseaua decorativă este opțiunea ideală. Este compatibilă cu mai multe tipuri de suprafețe sau obiecte din diferite materiale. Poți crea un element care să reprezinte atracția principală a unei camere ori o zonă cu o atmosferă distinctă în căminul tău. 

Prin multitudinea ofertelor, atât pentru vopseaua lavabilă cât și cea decorativă, ai posibilitatea de a decora încăperile exact așa cum visezi, iar așteptările tale vor fi îndeplinite negreșit! 

Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/apartament-camera-canapea-confort-260046/

Articole asemanatoare