Gradinaritul hidroponic

de Casa&Gradina

Multi oameni cand aud cuvantul “hidroponic” se gandesc ca gradina va fi suspendata in apa si nu va exista nici o sansa ca aceasta sa creasca. In timp ce exista si aceasta versiune, nu e singura. De fapt, aceasta metoda de gradinarit se numeste “Nutrient Film Technique” sau prescurtat NFT, insa per total, exista multe tipuri de gradini hidroponice, si toate functioneaza foarte bine.

Tipuri Hidroponice

Exista multe tipuri hidroponice iar tu poti folosi acel tip care aduce cele mai multe beneficii gradinii tale.

Sistemul de culturi pe apa este un sistem de baza si totodata este foarte simplu. In cazul acestui sistem, Styrofoam-ul pluteste deasupra nutrientilor cu care plantele sunt hranite si care ajuta la furnizarea oxigenului la radacini. Acest tip hidroponic este introdus in salile de clasa si reprezinta o introducere de baza in aceasta lume.

Sistemul Wick(Fitil) – este unul din cele mai simple sistem hidroponice si are o abordare mult mai pasiva, insemnand ca nu exista parti dinamice. Nutrientii care se afla intr-o solutie sunt luati de plante prin intermediul unui fitil aflat in rezervor.

Sistemul de picurare (cu recuperare sau fara) este folosit pe o scara larga in jurul lumii. Operatiunea se bazeaza pe un cronometru care porneste si opreste pompa cu nutrienti, aceasta picura la baza plantelor solutia necesare dezvoltarii iar mai apoi trage excesul inapoi pentru a putea fi refolosit. Sistemul care nu se bazeaza pe recuperare, face acelasi lucru ca cel de mai sus insa nu colecteaza excesul de solutie.

Sistemul Nutrient Film Technique NFT este cel mai cunoscut, si la acest sistem se gandesc oamenii prima data cand aud de sisteme hidroponice; acest sistem ofera un flux constant de solutie cu nutrienti, acest lucru inseamna ca nu exista nici un cronometru iar solutia este transmisa in mod continuu la radacini. Probleme pot sa apara atunci cand pompa cu nutrienti inceteaza sa mai functioneze, aceasta situatie poate fi dezastruoasa.

Cea mai noua tehnologie aparuta in sistemele aeroponice este totodata cea mai avansata optiune in cazul sistemul hidroponice. Principiul de baza este asemanator cu cel din cadrul sistemului NFT insa radacinile sunt suspendate in aer iar apoi sunt stropite cu nutrienti, acest procedeu are loc o data la cateva minute. Deoarece radacinile sunt suspendate in aer, se pot usca mai repede si de aceea sistemul de stropire nu ar trebui sa se strice.

Articole asemanatoare

LASA UN COMENTARIU

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!