Plantele interioare

de Casa&Gradina

Plantele interioare pentru atarnat par sa vina si sa plece cu stil. Din pacate, multi oameni isi pierd interesul asupra lor deoarece devin plictisiti de frunzisul verde care atarna deasupra lor. Dar plantele de acest gen pot oferi mult mai mult, depinzand de cum sunt selectate.

O planta atarnatoare nu inseamna pur si simplu ferigi de Boston, iedera suedeza si plante paianjen, desi sunt foarte usor de crescut. Exista unele plante pentru frunzis care au dungi si nervuri colorate, in timp ce altele ofera forme ciudate si intrigante ale frunzelor. Exista si multe plante cu flori ideale pentru cosuri de agatat, fiecare potrivita unui nivel diferit de expunere la lumina, cat si unui nivel diferit de temperatura si umiditate.

De fapt, este posibil sa gasiti o planta atarnatoare de interior pentru fiecare situatie posibila. Important este sa cititi etichetele plantelor inainte de-a aduce una acasa si sa faceti o mica cercetare horticulturala inainte de-a vizita un centru de gradina de incredere.

Unele probleme pe care le implica aceste plante sunt legate de locul in care le agatati. Nimic nu este mai neplacut decat sa atarnati pur si simplu un vas ieftin de plastic intr-un carlig de tavan. In loc de asta, grupati de la trei la cinci recipiente de marimi diferite intr-o zona bine luminata agatandu-le la diferite nivele. Aranjamentul Dvs. va crea o senzatie atat de inaltime cat si de adancime. Cand determinati inaltimea la care veti suspenda planta, retineti ca veti dori sa aveti acces usor la planta pentru a o putea ingriji. Uneori este cel mai bine sa nu agatati vase mai sus de nivelul ochiului, depinzand de locatie.

De asemenea, recipientul nu trebuie sa fie un vas de plastic obisnuit cu farfurioara atasata. Farfurioarele dau adesea pe dinafara, creand mizerie, si farfuriile au de obicei un aspect foarte saracacios. Ar trebui sa puneti plantele intr-un vas plan cu gauri pentru drenaj in interiorul unui vas mai decorativ sau intr-un recipient fara gauri de drenare. Veti evita scurgerile si aceste recipiente decorative pot oferi o gama larga de texturi si stiluri, care vor contribui la aspectul general al plantei Dvs.

Este adesea mai util sa puneti plantele intr-un mediu fara sol pentru a reduce greutatea, decat sa va bazati pe un sol de ghiveci mai greu. Cateva amestecuri fara sol sunt facute in mod specific pentru plante agatatoare, ajuta la conservarea umiditatii si sporeste aerisirea pentru radacinile care cresc.

Cand este timpul sa va udati plantele, este de preferat sa va dati plantele jos si sa le udati in chiuveta, cel putin cu aceasta ocazie. Aceasta abordare asigura drenaj complet, si de asemenea va permite sa inspectati planta mai indeaproape pentru daunatori in timp ce inlaturati frunzisul distrus, florile moarte si alte treburi legate de toaletare. In plus, profitati de aceasta ocazie pentru a clati frunzisul, indepartand praful si daunatorii. De fapt, indepartarea prafului creste cantitatea de lumina care poate ajunge la suprafata frunzei.

Legat de plante, nu va limitati la selectiile traditionale. Ferigile obisnuite de asparagus sunt toate bune, dar de ce sa nu priviti putin mai departe pentru un soi precum feriga smarald (Sprenger asparagus)? Si de ce sa va opriti la un frunzis verde cand sunt sute de specii cu frunzis de mai multe culori care va vor oferi explozii de auriu, crem si galben stralucitor precum populara planta Pestele auriu (Columnea microphylla)? Sau inlocuiti iedera suedeza cu frunze colorate (Olectranthus coleoides ‘Marginatus’) cu varul sau tern. Alte plante cu frunzis interesant, precum Fittonia cu frunze mari, prezinta fie nervuri de un rosu adanc (Planta Mozaic), fie nervuri de un argintiu aprins (Planta Argintie).

Desigur, intrarea in lumea frunzisului colorat cere atentie speciala la expunerea la lumina. Intotdeauna selectati planta potrivita pentru locatia potrivita. De exemplu, nu toate plantele se simt bine in plin soare. Doua varietati de planta agatatoare Cap de sageata (‘Piatra de smarald’ si ‘Fluturele Alb) sunt printre cele mai frumoase si usor accesibile plante. Daca li se da umiditate si umbra, se vor simti bine ani de zile. Dar daca le pozitionati in lumina prea mare vor pali si vor muri.

Locatia nu este legata doar de soare si umbra. Una din cele mai intrigante plante sedum, Coada lui Burro (Sedum morganianum), are frunze sau “pernite” care pot fi dislocate usor prin manevrare. Aceste plante trebuie tinute departe de copii, de animale de casa si de capetele oamenilor inalti.

Articole asemanatoare