Oglinda: rol functional sau decorativ?

de Casa&Gradina

Rolul oglinzilor in design-ul interior

Rolul oglinzii este unul functional si unul decorativ in aceeasi masura.

Functia oglinzii:

Sa presupunem ca exista o camera mica, o baie de exemplu. In aceasta baie oglinda are in mod evident un rol functional. Este folosita de barbat pentru a se barbieri, pentru a-si spala dintii, etc. Totusi, chiar daca are un rol functional poate fi decorata. Te poti sa decide sa imbunatatesti aspectul oglinzii prin diverse ornamente sau poti alege un anumit tip de sticla. Poti alege de asemenea o anumita tematica de culori in baie si poti folosi oglinda ca element central.

Totusi cand o oglinda are un rol functional atat de evident, poti adauga alte oglinzi in cadru care sunt mai decorative. Poti avea de exemplu oglinzi la nivelul picioarelor. Poti avea oglinzi care sa ajunga pana la nivelul abdomenului.

Oglinda este un obiect de decor:

In sufragerie, de cele mai multe ori, oglinda este pusa deasupra semineului si se pare ca aceasta metoda are un scop decorativ. Oglina este obiectul central decorativ si chiar daca isi pastreaza rolul functional, rolul principal este cel decorativ. Daca se foloseste doar pe post de decoratiune, atunci poti adauga alte oglinzi in cadru care sa aiba un rol functional si poti lasa oglinda aflata deasupra semineului sa aiba un rol strict decorativ. In acest cadru, al sufrageriei, poti arata rolul decorativ dar si functional al oglinzilor daca adaugi cateva la nivelul picioarelor si de-a lungul peretilor.

O alta idee ar fi sa pui o oglinda pliabila intr-un colt al camerei… un triptic de oglinzi care se pliaza spre interior… O alta idee ar fi sa ai o oglinda care sa se continue inspre ceilalti pereti. Pot fi folosite diverse efecte, de exemplu poti folosi doua oglinzi dreptunghiulare sau de marimi egale la colturile fiecarui perete. In acest caz, rolul oglinzii este unul decorativ. Ce zici de conceptul oglinzii care creeaza spatiu?

Oglinda creeaza spatiu:

Acesta este un concept destul de cunoscut al oglinzilor. Cand ai un spatiu mare, poti folosi oglinzile in diverse moduri pentru a crea mai mult spatiu si poti opta pentru acest efect si in cazul camerelor mici. Totusi din moment ce ai un spatiu mare, cum ar trebui sa folosesti oglinzile? In aceste cazuri, oglinzile pot fi folosite pentru a crea spatii mai mici, despartitoare. Poti face acest lucru cand oglinzile se afla de-a lungul peretilor. In cazul in care camera este dreptunghiulara, colturile spatiului ar trebui sa aiba anumite elemente decorative. Colturile camerei sunt locurile in care peretii se intalnesc iar efectele de design interior pot fi folosite pentru a sublinia aceasta zona. Oglinzile subliniaza in anumite moduri spatiul central insa colturile laterale pot fi subliniate si prin intermediul unor obiecte, de exemplu abajurile.

In aceste cazuri oglinda inseamna spatiu, functionalitate si un aspect bun. Daca oglinda se afla deasupra semineului, intreaba de ce se afla acolo. Are rol functional, decorativ sau alt rol? Ai putea sa folosesti oglina intr-un scop decorativ in sufragerie fara sa iti dai seama insa nu reusesti sa scoti tot ce e mai bun din acest lucru. Acest lucru poate sa fie chiar din cauza oglinzii sau datorita designului interior care nu se potriveste. Oglinda trebuie sa aiba un scop precis iar acest scop poate fi scos in evidenta prin combinarea oglinzii sau a oglinzilor cu nuantele camerei precum si cu spatiul disponibil or cu mobilierul din camera.

Articole asemanatoare