Notariat Birzu pentru vanzare cumparare de proprietate

de Casa&Gradina

Ai absolut nevoie de un notar pentru tranzactiile imobiliare, deoarece pe de o parte contractul de cumparare trebuie autentificat la notar, iar pe de alta parte, transferul dreptului de proprietate poate fi initiat doar de catre notar. 

Verifica si se uita la cartea funciara, formuleaza un text de contract de cumparare si stabileste o intalnire la notar cu toate partile implicate. Dupa incheierea contractului la Notariat Birzu, notarul informeaza fiscul, comitetul de experti, municipalitatea responsabila si autoritatea funciara. Notarul  obtine si acte de stergere si alte avize cerute de lege.

Care sunt sarcinile notarului?

Notarul este „titular independent al unei functii publice”. In acest rol, notarul este independent. Sarcinile pot fi cautate in Codul notarial. Notarul efectueaza in principal certificari. Notarul de la Notariat Birzu verifica autenticitatea unei semnaturi, ceea ce exclude falsificarea documentelor. Semnaturile se fac in prezenta notarului. 

O autentificare notariala se face in cazul „de importanta deosebita” a unei tranzactii juridice. Notarul explica celor implicati obligatiile si consecintele pentru ca toata lumea sa stie la ce sa se astepte inainte de a semna.

Notariat Birzu are, de asemenea, dreptul de a certifica fotocopii sau stenograme si de a accepta declaratii pe propria raspundere. Notarul este obligat sa se comporte neutru si faptic fata de ambele parti. 

El trebuie sa lumineze pe toti cei implicati din punct de vedere al constiintei sale si nu trebuie sa fie partial. Cand notarul face propuneri pentru rezolvarea unei probleme, rolul sau este acela de mediator. 

Sarcinile notarului se limiteaza la certificare. In acest fel, contractele pot fi incheiate si prelungite. Daca impotriva unui astfel de contract se intreprind actiuni legale, trebuie consultat un avocat. El reprezinta interesele clientului sau si, spre deosebire de notar, este legat de partea sa.

Notarul poate fi ales liber?

In principiu, exista libera alegere a notarului. Cu toate acestea, notarul insusi este legat de notariatul sau. Aceasta inseamna ca un client din alta localitate poate merge la Notariat Birzu pentru a-l comisiona. In schimb, notarul nu are voie sa mearga in alta localitate pentru a certifica o proprietate acolo. Brokerul va sugera un notar daca exista un interes de cumparare.  

Articole asemanatoare