Crini imperiali – cum se plantează, utilizări și îngrijire

de Casa&Gradina

Crinii imperiali, cunoscuți științific sub denumirea de Lilium regale, reprezintă o specie fascinantă de plante cu flori care încântă ochiul și simțurile cu frumusețea lor magnifică. Aceste plante elegante sunt originare din Asia Centrală și au fost aduse în Europa în secolul al XVII-lea, devenind ulterior o emblemă a luxului și a rafinamentului. Cu flori mari, în formă de trompetă, care pot fi de diferite culori, precum alb, roz sau mov, crinii imperiali emană un parfum îmbătător și sunt adesea considerați simboluri ale purității și regalității. 

Soiuri de crini imperiali

 • Lilium regale: Aceasta este specia de crin imperial tradițională, cunoscută pentru florile sale albe sau roz deschis, cu petale ușor arcuite și o aromă dulce și puternică. Sunt înălțime mare și au nevoie de suport pentru a-și susține tulpinile fragile.
 • Lilium ‘Stargazer’: Acest soi de crin imperial este renumit pentru florile sale mari și aromate, care au un amestec de culori fascinant, inclusiv roz, alb și roșu. Acești crini au petale ușor îndoite înapoi și o dungă distinctivă pe mijloc.
 • Lilium ‘Casa Blanca’: Dacă sunteți în căutarea unui crin imperial alb pur, ‘Casa Blanca’ este o alegere excelentă. Are flori mari, cu petale albe strălucitoare și un parfum intens, perfect pentru buchete de nunți sau aranjamente florale elegante.
 • Lilium ‘Black Beauty’: Acest soi de crin impresionează prin florile sale mari, de culoare purpurie închisă până la aproape negru. Contrastul între aceste flori întunecate și frunzișul verde închis este cu adevărat spectaculos.
 • Lilium ‘Scheherazade’: ‘Scheherazade’ are flori mari, roz închis sau roșii, cu petale ușor îndoire înapoi și un model atrăgător de pete și dungi. Acest soi adaugă o notă exotica grădinii dvs.
 • Lilium ‘African Queen’: Dacă apreciați nuanțele calde de portocaliu și roșu în grădina dvs., acest soi de crin imperial vă va încânta cu florile sale asemănătoare cu trompete.

Cum se plantează crinii imperiali în grădină?

 • Selectați locul potrivit: Alegeți un loc bine luminat, cu expunere la soare parțial sau la umbra ușoară dimineața și după-amiaza. Solul trebuie să fie bine drenat, de preferință cu un pH neutru sau ușor acid.
 • Pregătiți solul: Este important să pregătiți solul înainte de plantare. Iarba, pietrele și alte resturi organice trebuie îndepărtate din zona de plantare. Adăugați compost sau gunoi de grajd bine descompus în sol pentru a îmbunătăți fertilitatea și drenajul.
 • Alegeți momentul potrivit: Crinii imperiali se plantează cel mai bine în toamnă sau primăvară, astfel încât să aibă suficient timp să se dezvolte înainte de perioada de înflorire.
 • Plantați bulbi: Excavați gropi individuale pentru fiecare bulb de crin imperial la o adâncime de aproximativ 15-20 de centimetri și cu un spațiu de 15-20 de centimetri între fiecare bulbi. Așezați bulbul cu partea mai rotunjită în jos și partea ascuțită în sus.
 • Adăugați îngrășământ: Amestecați îngrășământ granular cu solul din fiecare groapă înainte de a așeza bulbii. Acest lucru va furniza nutrienții necesari pentru dezvoltarea plantelor.
 • Acoperiți cu sol: Acoperiți bulbul cu sol și apăsați ușor pentru a elimina bulele de aer. Udați bine după plantare pentru a facilita prinderea și a încuraja creșterea inițială.
 • Apă și mulci: Asigurați-vă că pământul rămâne ușor umed, dar nu excesiv de ud. Udați regulat în timpul perioadelor uscate. Adăugați un strat de mulci în jurul plantelor pentru a menține solul umed, a preveni creșterea buruienilor și a proteja bulbuli de temperaturile extreme.
 • Protejați de dăunători: Crinii imperiali pot fi afectați de dăunători precum melcii și șoarecii. Utilizați măsuri adecvate de protecție pentru a-i menține în siguranță.
 • Îngrijirea continuă: În fiecare primăvară, adăugați îngrășământ cu eliberare lentă sau îngrășământ organic pentru a susține creșterea și înflorirea. Tăiați florile ofilite pentru a încuraja dezvoltarea ulterioară a plantei.

Cum se îngrijesc crinii imperiali?

 • Udarea: Crinii imperiali au nevoie de o umiditate constantă, dar nu suportă băltirea apei în jurul rădăcinilor. Udarea regulată este importantă, dar asigurați-vă că solul se usucă ușor între udări. Evitați udarea frunzișului, deoarece aceasta poate favoriza apariția bolilor.
 • Îngrășământ: Aplicați un îngrășământ cu eliberare lentă sau un îngrășământ echilibrat pentru flori în primăvară, înainte de începerea perioadei de creștere. Continuați să hrăniți crinii în timpul sezonului de creștere pentru a le asigura nutrienții necesari.
 • Mulci: Adăugați un strat de mulci în jurul bazinului de la baza plantelor pentru a menține solul umed, a preveni creșterea buruienilor și a proteja rădăcinile de temperaturile extreme.
 • Tăierea florilor ofilite: După înflorire, tăiați florile ofilite pentru a încuraja dezvoltarea ulterioară a plantei. Tăiați tulpinile de flori la baza lor, dar nu tăiați frunzele până când acestea nu devin galbene și uscate.
 • Suport: Deoarece crinii imperiali au tulpini înalte și fragile, este posibil să aveți nevoie de suporturi pentru a-i susține și a-i proteja de vânt și ploi puternice.
 • Protecție împotriva dăunătorilor: Verificați periodic plantele pentru a depista eventualii dăunători sau boli. Utilizați măsuri adecvate de protecție, cum ar fi insecticide sau fungicide, în cazul unor infestări sau infecții.
 • Divizarea și replantarea: La fiecare câțiva ani, crinii imperiali pot deveni aglomerați. În acest caz, puteți să-i săpați și să-i împărțiți pentru a planta bulbii mai mici în altă parte a grădinii sau pentru a împărți cu alții.
 • Iernarea: Crinii imperiali sunt de obicei rezistenți la iernat, dar în zonele cu ierni reci, este posibil să aveți nevoie să acoperiți solul cu un strat de mulci pentru a proteja rădăcinile de temperaturile scăzute..

Boli specifice crininilor imperiali?

 • Botritis (putregaiul cenușiu): Această boală fungică poate apărea în condiții de umezeală excesivă și se manifestă prin pete maronii pe frunze, flori și tulpini. Pentru a preveni botritisul, evitați udarea excesivă și asigurați o bună circulație a aerului în jurul plantelor.
 • Mozaicul crinilor: Aceasta este o altă boală fungică care afectează crinii imperiali. Se manifestă prin pete galbene și verzi pe frunze, ducând la decolorarea și deteriorarea plantei. Păstrați solul curat și îndepărtați imediat plantele afectate pentru a preveni răspândirea bolii.
 • Făinarea crinilor: O altă boală fungică comună, făinarea apare sub formă de pulbere albă pe frunze și flori. Evitați umezeala excesivă și folosiți fungicide dacă este necesar pentru a controla această boală.
 • Virusuri: Crinii imperiali pot fi afectați și de diverse virusuri care pot provoca deformarea frunzelor și a florilor. Nu există tratamente specifice pentru virusurile plantelor, așa că este important să evitați plantele bolnave și să păstrați un mediu curat în jurul crinilor.
 • Dăunători: Crinii imperiali pot fi atacați de dăunători precum melcii, șoarecii sau afidele. Utilizați măsuri adecvate de protecție pentru a preveni infestările și pentru a elimina dăunătorii atunci când apare o problemă.

Cum se folosesc crinii imperiali?

Cum se folosesc crinii imperiali?

Sursa foto

 • Grădina de flori: Plantați crinii imperiali în grădina de flori pentru a crea un focar de interes și frumusețe. Acești crini înalți și eleganți pot fi amplasați în spatele altor plante mai mici sau în grupuri pentru a forma un punct focal impresionant.
 • Peisagistică: Utilizați crinii imperiali în proiectele de peisagistică pentru a adăuga o notă de rafinament și culoare. Puteți să-i plantați de-a lungul aleilor sau în jurul arbuștilor pentru a crea un peisaj uimitor.
 • Aranjamente florale: Crinii imperiali sunt adesea folosiți în aranjamente florale pentru evenimente speciale, cum ar fi nunți, botezuri sau alte ceremonii. Florile mari și parfumate fac din crini o alegere excelentă pentru buchete sau aranjamente florale elegante.
 • Gard viu: Dacă doriți să creați un gard viu impresionant, crinii imperiali pot fi o alegere minunată. Plantați-i în rânduri sau grupuri pentru a crea o barieră înaltă și spectaculoasă.
 • Containere și ghivece: Crinii imperiali pot fi plantați și în containere sau ghivece mari pentru a decora terasele sau balcoanele. Asigurați-vă că containerele au un bun drenaj și că plantați bulbii la adâncimea corespunzătoare.
 • Buchete: Tăiați crinii imperiali pentru a crea buchete și aranjamente florale acasă. Florile lor frumoase și parfumul intens adaugă o notă specială în interior.
 • Cadouri: Un buchet sau un aranjament floral cu crini imperiali poate fi un cadou minunat pentru ocazii speciale sau pentru a arăta aprecierea față de cineva drag.

Idei de aranjamente cu crini imperiali

 • Buchete de mireasă: Crinii imperiali sunt alegeri populare pentru buchetele de mireasă datorită frumuseții și parfumului lor. Puteți crea un buchet elegant cu crini albi sau alegeți o combinație de culori, cum ar fi alb și roz sau alb și mov, pentru un efect uimitor.
 • Aranjamente florale de masă: Adăugați un farmec deosebit meselor de evenimente speciale, cum ar fi nunți sau petreceri, cu aranjamente florale de masă care includ crini imperiali. Combinați crinii cu alte flori și frunze verzi pentru a crea un aspect armonios și sofisticat.
 • Ghivece mari sau containere: Plantați crini imperiali în ghivece mari sau containere pentru a decora terasele, balcoanele sau grădinile de vară. Această opțiune este excelentă pentru adăugarea unui element de înălțime și eleganță în decorul exterior.
 • Arc floral: Creați un arc floral impresionant pentru intrarea într-o locație de eveniment sau pentru o ceremonie în aer liber. Utilizați crini imperiali în combinație cu alte flori și verdețuri pentru a forma un arc spectaculos.
 • Centru de masă cu lumânări: Plasați crini imperiali într-un vas de sticlă transparent sau într-un bol mare și adăugați lumânări subțiri și înalte în mijlocul aranjamentului. Lumânările aprinse vor crea o atmosferă romantică și elegantă.
 • Aranjamente de grădină: Dacă aveți un spațiu de grădină generos, creați peisaje impresionante cu crini imperiali. Plantarea lor în grupuri sau în rânduri lungi poate crea un efect spectaculos.
 • Compoziții florale de birou: Adăugați frumusețe și prospețime spațiului de birou cu compoziții florale care includ crini imperiali. Aceste aranjamente pot aduce un zâmbet pe fețele colegilor dvs.
 • Decor pentru ceremonii: Pentru o ceremonie de nuntă sau o altă ceremonie specială în aer liber, utilizați crini imperiali pentru a marca aleile, scaunele sau locurile de semnătură.

Curiozități despre crini imperiali

Curiozități despre crini imperiali

Sursa foto

 • Originile regale: Numele lor comun, „crini imperiali,” nu este deloc aleatoriu. Acești crini au primit acest nume datorită utilizării lor frecvente în aranjamentele florale regale și în emblemele familiei regale franceze în timpul Renașterii.
 • Varietate de culori: Deși crinii imperiali sunt adesea asociați cu floarea albă sau roz, acești crini vin într-o varietate de culori, inclusiv alb, roz, mov, portocaliu, galben și chiar roșu închis. Diversitatea culorilor îi face să fie o opțiune versatilă pentru grădini și aranjamente florale.
 • Parfum intens: Crinii imperiali sunt cunoscuți pentru parfumul lor dulce și intens. Aroma lor puternică și distinctivă este adesea descrisă ca fiind înmiresmată și îmbătătoare. Acesta este unul dintre motivele pentru care sunt atât de apreciați în aranjamentele florale.
 • Simboluri culturale: În diferite culturi, crinii imperiali au reprezentat simboluri diverse. În cultura chineză, crinul este asociat cu prosperitatea și norocul. În Egiptul antic, crinii erau considerați simboluri ale fertilității și ale regalității.
 • Plante perene: Crinii imperiali sunt plante perene, ceea ce înseamnă că revin an de an cu flori noi dacă sunt îngrijiți corespunzător. Aceasta îi face preferați în grădini, unde pot oferi ani de frumusețe continuă.
 • Istorie medicală: În trecut, crinii imperiali erau utilizați în medicina tradițională pentru proprietățile lor curative. Bulbii erau folosiți în diverse remedii pentru tratarea afecțiunilor, de la răceli la probleme digestive.
 • Specie de bulb: Crinii imperiali sunt parte a familiei Liliaceae și aparțin genului Lilium. Acești crini cresc din bulbi și sunt adesea plantați în toamnă sau primăvară pentru a înflori în timpul verii.
 • Protecția speciilor: Anumite specii de crini imperiali, cum ar fi Lilium regale, au fost incluse în listele de specii amenințate din cauza pierderii habitatului lor naturale și a colectării ilegale. Astfel, este important să susținem eforturile de conservare pentru a proteja aceste plante minunate.

Crinii imperiali reprezintă nu doar o categorie de flori, ci și un simbol al eleganței și rafinamentului în lumea plantelor. Cu flori mari și parfum îmbătător, acești crini au captivat inimile oamenilor de-a lungul istoriei și au fost folosiți în ceremonii regale, aranjamente florale spectaculoase și grădini de peisaj uimitoare. 

Cu o varietate de culori și forme, crinii imperiali aduc o notă de frumusețe și mister în grădini și în decorurile evenimentelor speciale. Cu o îngrijire adecvată, aceste plante perene pot  impresiona cu frumusețea lor ani de-a rândul, amintindu-ne de eleganța naturală a naturii.

Articole asemanatoare