Alternative pentru stațiile de încărcare a mașinilor electrice

de Casa&Gradina

Cerințele actuale ale naturii și ale societății cer șoferilor să utilizeze din ce în ce mai puțin mașinile care funcționează cu ajutorul combustibililor fosili. Asta este din cauza potențialului distructiv al acestor combustibili, care sunt mari eliberatori de CO2 și care, astfel, poluează atmosfera. Alternativa cea mai încurajată este folosirea mașinilor electrice, care au marele avantaj de a nu utiliza o sursă de energie finită ori a cărei producție sau consum să polueze aerul. Cu toate acestea, un puternic dezavantaj al mașinilor ce funcționează cu ajutorul energiei electrice este dificultatea de a găsi (în special în afara SUA sau Vestului Europei) stații pentru încărcarea acestor mașini. În acest scurt articol se vor discuta câteva modalități prin care mașina electrică poate fi încărcată dacă nu există acces la o stație de reîncărcare.

Cum poate fi încărcată mașina electrică fără acces la o stație publică?

Procesul prin care mașinile electrice sunt reîncărcate nu este unul specific stațiilor publice, fixe, având în vedere că unica particularitate a acestui tip de alimentare este necesitatea unei surse relativ puternice de energie electrică. Această sursă poate fi prezentă în orice fel de clădire, sub forma unor prize de 120 de volți sau 240 de volți. Cele de 120 de volți pot încărca electric mașina în mai multe ore, cu o capacitate de încărcare a energiei pentru aproximativ 5-12 km de utilizare a mașinii per oră. Prizele de 240 de volți sunt mai recomandate, ele facilitând încărcarea a aproximativ 25-70 km per oră. Cu toate acestea, un dezavantaj al ambelor tipuri de reîncărcare este consumul ridicat de energie electrică pe care îl necesită.

Acest punct minus poate fi corectat, cel puțin din punct de vedere financiar, prin încărcarea mașinii electrice în locurile special amenajate în cadrul unor corporații, în cazul fericit în care se găsesc astfel de întreprinderi în localitatea în care activezi. Acest caz fericit este mai probabil în orașele mari, în care multe companii le facilitează acest confort angajaților sau, contracost, persoanelor externe.

Există o metodă ingenioasă pentru încărcarea mașinilor electrice, metodă oferită de cei de la solargroup.ro. Aceasta se referă la achiziționarea unei stații pentru încărcarea mașinilor electrice care poate fi folosită în cadrul propriei întreprinderi. Acest tip de stație poate fi plasat atât în interiorul clădirii, cât și în exteriorul acesteia, și este rezistent la apă și praf. De asemenea, stațiile disponibile au diverse puteri de încărcare, cea mai rapidă fiind încărcarea de 22kW, specifică modelelor trifazate. Un mare avantaj al acestor stații este acela că pot fi alimentate nu doar din rețeaua electrică a clădirii, ci și dintr-o sursă regenerabilă: energia solară. Aceste stații pot fi încărcate cu ajutorul panourilor fotovoltaice, ceea ce înseamnă că se poate reduce spre 0 cifra poluării transportului cu mașina.

În concluzie, e important de ținut minte faptul că mașinile electrice pot fi încărcate și în afara stațiilor fixe de alimentare. De asemenea e de reținut și faptul că diversele moduri în care ele pot fi încărcate culminează cu utilizarea stațiilor pentru încărcare ce funcționează pe bază de energie solară. Acest tip de încărcare poate reduce aproape total poluarea asociată conducerii unei mașini.

Sursa foto: pexels.com

Articole asemanatoare