Ce diferențe sunt între țigla metalică și cea din ceramică?

de Casa&Gradina

Acoperișul este prima linie de apărare a casei tale împotriva elementelor înconjurătoare. Este scutul tău de protecție împotriva căldurii sufocante date de soarele arzător și împotriva intemperiilor și ploilor violente. Alegerea materialelor potrivite joacă un rol extrem de important în termenii confortului pe care casa ta o poate asigura. Indiferent de stilul arhitectural pe care îl alegi, cu siguranță vei pune pe primul plan siguranța ta și a familiei tale.

Într-un mediu ce trece constant prin schimbări climatice dramatice, când vine vorba despre structura casei tale nu te mai gândești pur și simplu că trebuie să ai un acoperiș deasupra capului. În schimb, trebuie să iei în considerare aspecte precum longevitate, durabilitate și performanța materialelor alese. Vrei să te asiguri că locuința ta va rezista în fața evenimentelor neprevăzute, iar pentru asta trebuie să ai în vedere o listă de plusuri și minusuri pentru a face alegerea corectă.

Aspectul și durabilitatea menținută în timp

În termeni de durabilitate și rezistență, un acoperiș realizat din țiglă ceramică este dovedit că beneficiază de o durată de viață mai lungă. Această perioadă poate ajunge până la 50 de ani, în comparație cu acoperișurile din țigle metalice, pentru care durata de viață este între 30 și 40 de ani. Țigla ceramică rezistă în fața celor mai puternici factori externi, în timp ce acoperișurile din metal tind să ruginească destul de rapid, o dată cu expunerea la sare și schimbările climatice. Totodată, acoperișurile din metal sunt mai predispuse anumitor defecte, precum îndoire și chiar rupere, în cazul în care există obiecte grele pe acestea.

Dacă vorbim despre stil și design, atât acoperișurile din ceramică, cât și cele din metal au evoluat atât de mult încât există opțiuni potrivite, care arată și plăcut, pentru orice tip arhitectural. Cu toate că acoperișurile din țiglă metalică au avantajul de a arăta mai bine și mai modern, alegerea pentru un astfel de element de design ar trebui întotdeauna să favorizeze aspectul de funcționalitate. 

Confortul termic și termorezistența

A close-up of a solar panelDescription automatically generated with low confidence

Atât țiglele din ceramică, cât și cele metalice oferă avantaje substanțiale când vine vorba despre economisire și eficiență energetică. Cu toate acestea, dintre cele două opțiuni, ceramica este cea care contribuie cel mai mult și mai eficient la controlarea temperaturii interne, lucru care se transpune prin reducerea consumului de energie și implicit în facturi mai mici. 

Ceramica are proprietatea de a absorbi căldura soarelui și a o radia în timp, fiind un material cu o masă termică ridicată, lucru care îi permite să absoarbă căldura din timpul zilei și să o elibereze în timpul nopții, când temperatura scade. La polul opus, acoperișurile din metal eliberează căldura imediat.

Acest lucru se dovedește a fi extrem de eficient, deoarece pentru o casă cu un acoperiș din țiglă ceramică căldura nu pătrunde atât de puternic și rapid, iar folosirea aerului condiționat poate controla eficient temperatura în timpul verii. Când vine vorba despre anotimpul rece, căldura interioară se menține, fiind susținută în timpul nopții de cea stocată pe timpul zilei, care este radiată.

Prețul – cât de accesibile financiar sunt aceste tipuri de țigle pentru un acoperiș?

În ceea ce privește costul, pe primul loc se situează acoperișurile metalice. Instalarea acestora presupune un nivel ridicat de experitză tehnică și cunoștințe de profil, motiv pentru care costul de instalare este mai mare față de țigla ceramică. Totodată, luând în considerare durata de viață și garanția de până la 50 de ani oferită pentru țigla ceramică, aceasta se dovedește fără doar și poate a fi mult mai eficientă atât din punct de vedere financiar, cât și funcțional.

Articole asemanatoare