Ce diferențe sunt între cauciucurile de vară și cele de iarnă?

de Casa&Gradina

Cauciucurile sunt componentele care fac legătura cu șoseaua, ele fiind folosite atât la rularea pe carosabil, cât și la frânare. Din acest motiv, alegerea cauciucurilor potrivite vehiculului tău este esențială și nu trebuie amânată.

Prin ce se diferențiază cauciucurile de vară cu cele de iarnă?

Fiecare variantă de cauciuc are particularitățile sale, acestea fiind indispensabile pentru siguranța în timpul condusului. Cauciucurile de vară și cele de iarnă se diferențiază prin 2 aspecte esențiale:

  • Adâncimea profilul cauciucului;
  • Structura anvelopei.

Cauciucurile de vară se remarcă printr-o bună flexibilitate, având caneluri folositoare în condiții de ploaie. Materialul acestora este unul dur, fiind potrivit temperaturilor caniculare. Cauciucurile de vară sunt realizate pentru a oferi aderența corespunzătoare și un șofat în condiții de siguranță în sezonul cald.

Cele de iarnă sunt confecționate dintr-un material moale, dar rezistent, care oferă o aderență mult mai ridicată, potrivită condițiilor nefavorabile. Calitatea cauciucurilor poate fi observată cel mai bine la frânare sau în viraje.

Ce avantaje prezintă folosirea cauciucurilor de vară?

Avantajele utilizării anvelopelor de vară în sezonul cald sunt următoarele:

  • Garantează contactul adecvat cu șoseaua;
  • Acordă o mai bună stabilitate în viraje;
  • Prezintă o performanță superioară la temperaturi caniculare;
  • Oferă siguranță în timpul rulării pe carosabil;
  • Prezintă o bună rezistență la uzură.

Când trebuie schimbate cauciucurile de de vară?

Este important de menționat faptul că temperatura este factorul care influențează modificarea proprietăților unui cauciuc, mai exact anvelopele de vară sunt realizate dintr-un cauciuc care își menține proprietățile până la temperatura de 5-6°C. Dacă intervine o temperatură mai mică, în acest caz cauciucurile de vară își vor pierde din aderență, fapt ce pune în pericol siguranța în timpul rulării pe carosabil.

Specialiștii Anvelo Mag consideră că acestea necesită a fi schimbate atunci când profilul anvelopei prezintă o adâncime maximă de 3 mm, chiar dacă legislația permite folosirea până la adâncimea de 1,5 mm.

Când trebuie înlocuite cauciucurile de iarnă cu cele de vară?

Schimbarea cauciucurilor de iarnă cu cele de vară trebuie realizată deoarece cele de iarnă nu sunt concepute pentru condițiile caniculare, specifice sezonului cald. Este indicată înlocuirea cu cele de vară atunci când temperatura depășește 7°C.

Din nefericire, numeroși șoferi aleg să folosească cauciucurile de iarnă în sezonul estival, dar acest lucru nu este indicat, ba chiar pune în pericol siguranța în timpul rulării vehiculului. S-au realizat foarte multe teste, care au demonstrat că anvelopele de iarnă prezintă o distanță de frânare mult mai mare în condiții de temperatură mai mare de 13-15°C decât cele de vară.

Concluzie

Se recomandă schimbarea cauciucurilor de iarnă cu cele de vară deoarece acestea oferă vehiculului aderența maximă pe carosabil și o siguranță mult mai mare în timpul condusului.

Articole asemanatoare

LASA UN COMENTARIU

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!