Alimentația de iarnă – Cum să-ți faci provizii și ce beneficii îți aduce aprovizionarea pentru sezonul rece? 

de Casa&Gradina

Sezonul rece aduce noi provocări și oportunități legate de alimentație, iar felul în care îți pregătești proviziile alimentare poate contribui semnificativ la menținerea sănătății și a  calității vieții tale, permițându-ți să te bucuri de beneficiile unei diete sănătoase pe tot parcursul iernii. De asemenea, aprovizionarea pentru iarnă este cu atât mai importantă cu cât îți oferă o siguranță alimentară datorată stocării corespunzătoare a alimentelor, pentru a preveni consumul unor produse contaminate, întrucât temperaturile scăzute din sezonul rece pot contribui la dezvoltarea și la răspândirea bacteriilor și a altor organisme patogene din alimente. Totodată, aprovizionarea este deosebit de importantă întrucât te scapă de eforturile de a merge adesea la cumpărături și te ajută să economisești timpul pierdut cu astfel de activități, precum și să eviți să rămâi neaprovizionat datorită eventualelor blocaje ale accesului la piețe și la magazine, din pricina condițiilor meteorologice nefavorabile. Astfel, pregătindu-ți proviziile alimentare în avans, poți planifica și bugeta mai eficient cheltuielile pentru alimente, evitând risipa și cheltuielile neplanificate și te poți bucura de confortul de a găti mese calde și delicioase în timpul iernii, fără a fi nevoit să faci deplasări frecvente la magazine.

Iată ce trebuie să faci pentru a te bucura de acest confort pe timp de iarnă

1. Congelează-ți alimentele utilizate frecvent pe timp de iarnă

Congelarea este o metodă excelentă de a păstra alimentele pentru iarnă, atât a celor pe care le depozitezi de regulă în congelator, precum carnea sau zarzavaturile, cât și a unora la care nu te-ai fi gândit. Poți congela fructe și legume proaspete pentru a le avea la îndemână pentru smoothie-uri sau alte rețete, chifle sau produse de panificație, lactate sau chiar feluri de mâncare gata-preparate, cum ar fi supa sau tocănița. Înainte de a-ți face stocul cu astfel de provizii, asigură-te că dispui de spațiul necesar și în caz contrar, aruncă un ochi peste lăzile frigorifice de la Carpatik, care îți oferă posibilitatea de a congela câte alimente îți dorești.

2. Prepară-ți delicatese tradiționale pentru iarnă

Murăturile, zacusca, gemurile și compoturile reprezintă câteva dintre preparatele pe care oricine își dorește să le savureze pe timp de iarnă, când posibilitatea de a consuma fructe și legume proaspete este mai redusă decât în sezonul cald. Prepararea și conservarea  acestora sub forma delicateselor tradiționale este o formă excelentă de a te bucura de beneficiile lor chiar și când nu ai posibilitatea de a le cumpăra.

3. Aprovizionează-te cu alimente neperisabile

Cumpără alimente care au o durată de valabilitate lungă și care pot fi depozitate în dulapuri, cum ar fi orezul, pastele, conservele de legume și fructe, supa în pachete, nucile și semințele, untul de arahide sau ingredientele precum făina, mălaiul și uleiurile vegetale. Alimentele neperisabile sunt, așadar, alimente care au o durată de valabilitate lungă și pot fi păstrate fără refrigerare sau congelare pentru o perioadă extinsă de timp. Acestea sunt esențiale pentru a te asigura că ai provizii suficiente pentru sezonul rece sau pentru a te pregăti pentru situații de urgență.

În concluzie, pregătirea alimentelor pentru sezonul rece nu înseamnă doar aprovizionarea dulapurilor cu conserve și provizii, ci înseamnă crearea unui sentiment de siguranță și bunăstare în propria locuință. Este o modalitate de a celebra iernile răcoroase și de a face față frigului cu inima și cu stomacul fericite.

Sursa foto: pexels.com

Articole asemanatoare