Tot ce trebuie să știi despre instalația electrică atunci când construiești sau renovezi o casă sau un apartament

de Casa&Gradina

Ești proprietarul unei case sau al unui apartament și vrei să renovezi totul de la A la Z? Tocmai pornești la drum către construirea căminului mult-visat? În afară de o mie și una de alte probleme și detalii pe care trebuie să le rezolvi și la care trebuie să fii atent, un domeniu aparte, care are nevoie de întreaga ta atenție, este cel legat de înlocuirea sau proiectarea unei noi instalații electrice. 

Este esențial să te asiguri că instalația electrică a casei sau a apartamentului este sigură, eficientă și fiabilă. De la asigurarea faptului că lucrările de instalare electrică sunt efectuate conform standardelor de siguranță, până la alegerea echipamentelor electrice de cea mai bună calitate, există o serie de aspecte la care trebuie să fii foarte atent. 

Iată care sunt cele mai importante aspecte de luat în considerare atunci când construiești sau înlocuiești instalația electrică a casei sau a apartamentului

Un prim aspect important de luat în considerare atunci când vine vorba de instalația ta electrică este tipul de siguranțe pe care le folosești. Siguranțele sunt concepute pentru a proteja instalația electrică și, implicit, casa sau clădirea de supratensiunea electrică, de scurtcircuite și alte defecțiuni ale rețelei de transport a electricității care pot afecta toate electrocasnicele și aparatura electronică pe care o deții. De aceea, este indicat să apelezi la componente de calitate așa cum este cazul siguranțelor automate de curba B de pe electricon.ro care sunt capabile să ofere un răspuns rapid și eficient la astfel de defecțiuni electrice, asigurându-te că instalația electrică rămâne securizată pe întreaga durată de exploatare.

Un al doilea aspect de luat în calcul la montarea sau la înlocuirea unei instalații electrice, ține de alegerea echipei de montaj. Este recomandat să lucrezi doar cu electricieni autorizați care au cunoștințele și experiența necesare pentru a face treaba corect. Apelarea la electricieni autorizați pentru realizarea acestui tip de lucrare te va asigura că instalația este corect dimensionată pentru consumul general de energie al casei sau clădirii. Este o concepție greșită comună aceea conform căreia proprietarii de case își pot înlocui sau construi singuri instalația electrică. De aceea, chiar dacă ești convins că știi cum se face, este necesar să contactezi o firmă sau un specialist din acest domeniu spre siguranța ta și a clădirii.

Alegerea celorlalte echipamente electrice și accesorii de cea mai bună calitate este un alt aspect important de luat în considerare atunci când montezi sau schimbi vechea instalație electrică. Este esențial să cauți și să achiziționezi echipamente de bună calitate, de la producători verificați, pentru a fi sigur de eficiența și durabilitatea instalației electrice. Utilizarea echipamentelor necorespunzătoare poate duce chiar la pericole grave, inclusiv la producerea accidentală de incendii sau la posibilitatea electrocutării în timpul utilizării unor aparate consumatoare. Pentru a evita aceste pericole, cel mai bine este să apelezi la furnizori de încredere care oferă doar echipamente electrice de înaltă calitate.

La construirea sau înlocuirea unei instalații electrice, este esențial să te asiguri că lucrările sunt efectuate conform standardelor de siguranță în domeniu și reglementărilor în materie. Aceste reglementări și standarde au rolul de a impune norme de montaj care au în vedere siguranța exploatării instalației. Și în acest caz, lucrul cu electricieni autorizați ANRE este o garanție a respectării acestor norme. 

În cele din urmă, este esențial să te asiguri că instalația electrică este astfel calibrată încât să facă față cu succes diverselor tipare de consum a energiei electrice. La montarea sau la înlocuirea instalației electrice, este important să se țină cont de necesarul de consum care poate fi aflat prin însumarea consumurilor individuale ale aparatelor electrice, electronice și electrocasnice deținute și a celor preconizate a fi instalate în viitor, precum și de consumul realizat prin iluminat. Dimensionarea corectă a instalației electrice pentru consumul general de energie al casei sau clădirii tale va preveni supraîncărcarea și problemele ulterioare pe parcursul exploatării.

In concluzie, montarea sau înlocuirea unei instalații electrice este o sarcina complexă și importantă. Urmând aspectele esențiale enumerate, vei fi sigur că  instalația ta electrică va funcționa în mod securizat, fiabil și eficient mulți ani la rând și că nu vei fi nevoit să apelezi la reparații costisitoare și frecvente.

Sursa foto: Pixabay.com

Articole asemanatoare