Remedii casnice pentru a calma de durerea de dinți până ajungi la medic

de Casa&Gradina

Durerea de dinți poate fi extrem de neplăcută și necesită atenția unui medic stomatolog, dar există soluții rapide și eficiente pentru a o calma temporar până ajungi la medic. 

Gheața

Aplicarea gheții poate reduce inflamația și amorți zona dureroasă, oferind o ușurare temporară a durerii de dinți. 

Gheața ajută la constricția vaselor de sânge, ceea ce poate reduce umflarea și inflamația. În plus, amorțirea zonei dureroase poate oferi o pauză necesară de la durerea intensă. 

Înfășoară câteva cuburi de gheață într-un prosop subțire sau un pachet de gheață reutilizabil și aplică-l pe obraz, în dreptul dintelui dureros, timp de 15-20 de minute. Este important să nu aplici gheața direct pe piele pentru a evita iritațiile sau degerăturile. 

Repetă procedura la fiecare câteva ore, dacă este necesar, pentru a menține efectul de amorțire și reducerea inflamației.

Apa sărată

Clătirea gurii cu apă sărată poate reduce durerea și inflamația datorită proprietăților antiseptice ale sării. Soluția salină poate ajuta la curățarea resturilor alimentare și bacteriilor din jurul dintelui afectat, prevenind astfel infecțiile și agravarea durerii. 

Dizolvă o linguriță de sare într-un pahar cu apă caldă și clătește-ți gura timp de 30 de secunde, concentrându-te pe zona dureroasă. Scuipă soluția și repetă procesul de câteva ori pe zi, după mese și înainte de culcare. 

Această metodă simplă și eficientă poate oferi o ușurare semnificativă și poate contribui la menținerea igienei orale până la vizita la medicul stomatolog.

Pliculețe de ceai

Pliculețele de ceai, în special cele de mentă sau ceai negru, pot fi folosite pentru a calma durerea de dinți datorită conținutului de tanini, care au proprietăți astringente. Taninii pot ajuta la reducerea inflamației și la combaterea infecțiilor. 

Încălzește un pliculeț de ceai în apă fierbinte timp de câteva minute, apoi scoate-l și lasă-l să se răcească până devine cald. Aplică pliculețul direct pe dintele dureros și lasă-l să acționeze timp de 20 de minute. Alternativ, poți răci pliculețul de ceai în frigider pentru a oferi un efect de răcire suplimentar. 

Repetă procedura de câteva ori pe zi, dacă este necesar, pentru a menține efectul calmant.

Usturoiul

Usturoiul este cunoscut pentru proprietățile sale antibacteriene și analgezice, fiind un remediu eficient pentru durerea de dinți. Alicina, un compus activ din usturoi, poate ajuta la combaterea infecțiilor și la reducerea durerii. 

Zdrobește un cățel de usturoi și amestecă-l cu puțină sare pentru a forma o pastă. Aplică pasta obținută direct pe dintele dureros și pe gingia din jur. Lasă usturoiul să acționeze timp de câteva minute, apoi clătește-ți gura cu apă caldă pentru a îndepărta gustul puternic. 

Repetă procedura de câteva ori pe zi, dacă este necesar. Usturoiul proaspăt poate fi găsit în majoritatea magazinelor alimentare și poate oferi o ușurare rapidă a durerii dentare.

Ceapa

Ceapa are proprietăți antibacteriene și antiseptice care pot ajuta la ameliorarea durerii de dinți și la prevenirea infecțiilor. 

Taie o mică bucată de ceapă și mestecă-o pe partea din gură cu dintele dureros pentru a elibera sucul său benefic. Dacă durerea este prea intensă pentru a mesteca, poți aplica bucata de ceapă direct pe dinte și gingie. Lasă ceapa să acționeze timp de câteva minute, apoi clătește-ți gura cu apă caldă pentru a îndepărta gustul puternic. 

Repetă procedura de câteva ori pe zi, dacă este necesar. Ceapa proaspătă poate fi găsită în majoritatea magazinelor alimentare și poate oferi o ușurare rapidă și eficientă a durerii dentare.

Turmericul

Turmericul are proprietăți antiinflamatorii și analgezice care pot ajuta la reducerea durerii de dinți. Curcumina, substanța activă din turmeric, este un puternic agent antiinflamator și antioxidant. 

Amestecă o linguriță de pulbere de turmeric cu puțină apă pentru a forma o pastă. Aplică pasta direct pe dintele dureros și pe gingia din jur. Lasă să acționeze timp de câteva minute, apoi clătește-ți gura cu apă caldă pentru a îndepărta resturile. Repetă procedura de câteva ori pe zi, dacă este necesar. 

Turmericul poate fi găsit în magazinele alimentare și în cele naturiste, fiind un remediu ușor de utilizat și eficient pentru calmarea durerii dentare.

Uleiul de mentă

Uleiul esențial de mentă conține mentol, un compus care are efecte analgezice și antiinflamatorii. Uleiul de mentă poate ajuta la ameliorarea durerii de dinți și la reducerea inflamației. 

Diluează câteva picături de ulei esențial de mentă într-o linguriță de ulei purtător, cum ar fi uleiul de cocos sau uleiul de măsline. Îmbibă o bilă de vată în amestec și aplică pe dintele dureros și pe gingia din jur. Lasă să acționeze timp de câteva minute, apoi clătește-ți gura cu apă caldă. Repetă procedura de câteva ori pe zi, dacă este necesar. 

Uleiul de mentă poate fi găsit în magazinele naturiste și în farmacii, fiind un remediu eficient pentru calmarea durerii dentare.

Extractul de Aloe Vera

Aloe vera este cunoscută pentru proprietățile sale calmante și antiinflamatorii. Gelul de aloe vera poate ajuta la ameliorarea durerii de dinți și la reducerea inflamației. 

Extrage gelul dintr-o frunză de aloe vera proaspătă și aplică-l direct pe dintele dureros și pe gingia din jur. Lasă să acționeze timp de câteva minute, apoi clătește-ți gura cu apă caldă pentru a îndepărta resturile. Repetă procedura de câteva ori pe zi, dacă este necesar. 

Aloe vera poate fi găsită în magazinele naturiste și poate oferi o ușurare rapidă și eficientă a durerii dentare.

Ceaiul de mușețel

Ceaiul de mușețel are proprietăți antiinflamatorii și calmante care pot ajuta la ameliorarea durerii de dinți și la reducerea inflamației. 

Prepară un ceai de mușețel și lasă-l să se răcească. Folosește ceaiul rece pentru a clăti gura de câteva ori pe zi, concentrându-te pe zona dureroasă. Alternativ, poți înmuia un pliculeț de ceai de mușețel în apă caldă și apoi aplică-l pe dintele dureros. Repetă procedura de câteva ori pe zi, dacă este necesar. 

Ceaiul de mușețel poate fi găsit în majoritatea magazinelor alimentare și în cele naturiste, fiind un remediu ușor de utilizat și eficient pentru calmarea durerii dentare. Dacă ai mușețel în grădină, poți să faci un ceai sănătos și benefic.

Hreanul

Hreanul este cunoscut pentru proprietățile sale antibacteriene și antiinflamatorii, fiind un remediu eficient pentru durerea de dinți. 

Rade o bucată de hrean proaspăt și aplică-o direct pe dintele dureros. Lasă hreanul să acționeze timp de câteva minute, apoi clătește-ți gura cu apă caldă pentru a îndepărta gustul puternic. Repetă procedura de câteva ori pe zi, dacă este necesar. 

Hreanul proaspăt poate fi găsit în majoritatea magazinelor alimentare și poate oferi o ușurare rapidă și eficientă a durerii dentare.

Sursa foto

Durerea de dinți poate fi ameliorată temporar cu remedii casnice, dar consultă un medic de la un cabinet stomatologic sector 2, pentru un diagnostic și tratament adecvat. 

Menținerea unei igiene orale corespunzătoare și vizitele regulate la dentist te pot ajuta să previi durerea de dinți și să menții sănătatea orală pe termen lung.

Articole asemanatoare