Marmite? Ce sunt acelea?

Marmite? Ce sunt acelea?

de Casa&Gradina

Gatitul in orice unitate de catering se realizeaza de cele mai multe ori prin prelucrarea termica a produselor. Exista un numar mare de tipuri de tratament termic: prajire, coacere, fierbere, ca sa dam doar cateva exemple. Pentru fiecare dintre aceste procese, este necesar sa se foloseasca echipamente speciale de  incalzire horeca.

Echipamente de gatit profesional la cald

Categoria larga de „ Echipamente de incalzire ” include: cuptoare combinate, cuptoare cu convectie, plite electrice si pe gaz, plite cu inductie, tigai electrice industriale, cuptoare cu microunde, incalzitoare de mancare, mese cu incalzire, masini de gatit paste, afumatoare profesionale etc.

Dispozitivele multifunctionale cu incalzire directa si dispozitivele de gatit incorporate cu un volum de pana la 400 litri sunt concepute pentru prajirea si fierbere diferitelor alimente. Temperatura inferioara la modelele standard este reglabila de la 20 la 210 de grade.

Tigaile dreptunghiulare multifunctionale de capacitate mijlocie au un volum de 110 pana la 220 litri. Ele se caracterizeaza prin mai multe elemente specifice, precum ar fi: constructia din otel inoxidabil, eventual faptul ca au si o basculare electrica sau mecanica, umplerea automata a recipientului cu apa folosind un dozator volumetric, diverse programe de gatit etc. 

Aceste masini sunt destinate in primul rand fierberii pastelor, orezului, carnii, pestelui, legumelor. Optional, pot fi echipate cu un carucior neutru pentru transportul produselor gatite.

Nici macar toti bucatarii autohtoni cunosc ce este aceea o marmita, cu atat mai putin sa o si foloseasca in bucatariile localurilor in care isi desfasoara activitatea.

Si totusi… Ce este o marmita?

Un recipient mare din metal inoxidabil, cu toarte si cu capac, in care se gateste si uneori chiar se transporta mancarea calda. Nimic altceva decat un utilaj horeca multifunctional spectaculos dupa ce ii afli secretele, aparent modest altfel. Multi chiar il confunda la prima vedere un un soi de dulapior din inox pentru horeca ceva mai neobisnuit.

Marmita este, intr-o alta definitie simpla, pur si simplu o oala cu sistem propriu de incalzire, cu un mecanism de inclinare si/sau un robinet de scurgere a sosului, supei gatite etc.

Marmitele sunt echipamente profesionale ce se impart dupa modul de functionare in: 

– echipamente gastronomice cu caldura directa, aplicata sub ele;

– utilaje unde caldura indirecta provene de la un vas cu apa (bain-marie).

O asemenea masina de gatit multifunctionala pentru bucatariile profesionale medii si mari, cu transfer de caldura prin contact, impresioneaza prin caracteristicile sale speciale, foarte smart. Spre exemplu, utilizeaza cu pana la 40% mai putina energie decat tigaile, oalele si cazanele de gatit traditionale.

Pentru o incalzire rapida si mult mai eficienta, se foloseste la modelele de marmite cu incalzire indirecta o camasa de apa-abur: un generator de abur este situat in partea de jos a marmitei. Aburul invaluie recipientul de gatit ce se incalzeste treptat, iar apa condensata curge din nou in jos pentru urmatorul ciclu. Aceasta tehnologie, impreuna cu absenta arzatoarelor si oalelor, minimizeaza pierderile de caldura si economiseste multa energie. In plus, alimentele ce se prepara nu risca sa se arda, asa cum se poate intampla la incalzirea directa a vaselor clasice de gatit pe aragaz sau in cuptor.

Intr-o marmita se pot  gati atat produse alimentare care au nevoie de un proces de fierbere rapida, cat si mancaruri care se prepara pe indelete, la foc mic, pentru a dobandi un gust special bine apreciat de catre consumatorii ce se vor delecta cu ele.

ContiGrup are in oferta niste utilaje horeca calitative, printre care si o gama larga de marmite. 

Modelele de marmite din oferta companiei sunt realizate din otel inox, sunt alimentate cu gaz, cu robinete de evacuare prevazute cu filtre ce se detaseaza usor, etanse, pentru a nu se pierde abur si caldura si pot avea fie cu incalzire directa sau indirecta.

Intra pe contigrup.ro ca sa le vezi chiar acum!

Articole asemanatoare

LASA UN COMENTARIU

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!