Ce este medierea familiala si cum ajuta ea in caz de divort sau separare?

de Casa&Gradina

Cand ne confruntam cu orice chestiune de Dreptul Familiei (mai ales in cazuri de divort sau separare si mai ales atunci cand sunt implicati copii), cea mai buna solutie este cea care ne indeparteaza de instante.

Atingerea unei solutii pe cale amiabila nu este doar mai rapida si mai ieftina , dar este mult mai amabila pentru partile implicate si devine o adevarata necesitate daca exista copii in comun. De aceea, legiuitorul nostru se angajeaza tot mai mult pe mediere in acest tip de cauze. In acest fel este posibil sa se usureze povara instantelor, sa se scurteze procesele si sa se obtina solutii mai durabile decat cele care trec prin mainile unui judecator.

Conform jurio.ro, in cazul divortului sau separarii contencioase (adica cele in care nu exista intelegere intre parti), judecatorul este cel care ia hotararea definitiva pe baza cererilor fiecarei parti, iar aceasta solutie nu gaseste intotdeauna formula intermediara perfecta pentru cuplu.

De aceea, in aceasta postare explicam ce este medierea familiala si, in mod concret, cum ajuta ea in caz de divort sau separare.

Ce este medierea familiala?

Medierea familiala consta in utilizarea acestei metode alternative de solutionare a conflictelor in domeniul Dreptului familiei. Obiectivul este de a ajunge la o solutie cuprinzatoare a unui conflict intre parti (pot fi doua sau mai multe persoane), evitand apelul la instanta .

Exista mai multe modalitati de lansare a acestui tip de proces, iar diferite tari din lume il aplica in moduri diferite, urmarind intotdeauna acelasi scop: atingerea unui acord de durata si echitabil, rezultat al angajamentului si intelegerii dintre parti .

O mediere familiala buna trebuie sa se bazeze, asadar, pe anumite principii care ajuta partile, precum oralitatea, comunicarea deplina intre parti, impartialitatea mediatorului si neutralitatea acestuia in cazul concret…

Ce scopuri urmareste medierea familiala?

Medierea familiala imbunatateste calitatea raspunsului judiciar si viitorul persoanelor, ca separati sau divortati, care o desfasoara si, mai ales, pe cel al copiilor lor .

In acest sens, scopurile urmarite sunt urmatoarele:

  • – Construiti relatii si promovati comunicarea, crescand satisfactia psihologica si personala.
  • – Reduceti tensiunile si incurajati comportamentul pasnic, incurajand cooperarea.
  • – Limitati consecintele negative pentru copii, facilitand:
    • – Asumati-va noua situatie familiala.
    • – Dreptul si nevoia dumneavoastra de a avea ambii parinti sunt garantate.
    • – Sentimentele de vinovatie sunt evitate.
    • – Oferiti-le informatii adecvate varstei.
  • – Permiteti ca responsabilitatile sa fie asumate de catre participanti.
  • – Ajustati acordurile sau optiunile la nevoile reale.
  • – Evitati sentimentul de castig/pierde.
  • – Promovati flexibilitatea si colaborarea in fata schimbarilor.
  • – Reduceti costul afectiv, economic si temporar.
  • – Obtine un grad ridicat de conformitate cu hotararile judecatoresti.

In ce cazuri va fi obligatoriu sa mergi la medierea familiala?

Odata cu viitorul standard, in principiu, chestiunile care pot face obiectul medierii se incadreaza in sfera civila si comerciala si se caracterizeaza prin raspuns la conflicte care decurg din relatiile personale sau comerciale sustinute in timp.

Cum va fi procesul de mediere familiala?

In ceea ce priveste modul in care se va desfasura procedura de mediere extrajudiciara , sarcina propunerii mediatorului este lasata la initiativa reclamantului si se articuleaza un mecanism transparent de desemnare in cazul in care acesta este respins de catre partea adversa . Va exista o limita de maxim trei luni pentru desfasurarea integrala a procesului de mediere, timp in care termenele de prescriptie si expirare a actiunilor sunt suspendate.

Se instituie si  medierea intrajudiciara ,  care va avea loc atunci cand judecatorul sau instanta.

Articole asemanatoare