2 tipuri de afaceri pentru care factoringul poate fi esențial când ai nevoie de numerar

de Casa&Gradina

Dacă ai o firmă și ești în căutarea unor soluții de a face rost de numerar, ar trebui să iei în calcul un contract de factoring. Pentru cei care nu știu încă, factoringul este o formă de finanțare a facturilor în vederea obținerii instante de numerar, care implică cesionarea facturilor cu plata la termen. 

Practic, în calitate de proprietar al unui business, vinzi facturile cu plata la termen, pe care clienții nu le-au plătit încă, către o companie de factoring. Aceasta îți plătește contravaloarea facturilor în avans, urmând să obțină banii de la clienții tăi, în baza unui mic comision. 

Acest serviciu reprezintă un real ajutor mai ales că îți permite continuarea activității fără  să te mai preocupi de încasarea la timp a facturilor. Totodată, te poți focusa mai mult asupra oportunităților de dezvoltare. 

Factoringul este o modalitate flexibilă și instantă de îmbunătățire a cash-flow-ului prin furnizarea de numerarul de care ai nevoie. Prin factoring, companiile au posibilitatea de a-și diversifica portofoliul de produse și de clienţi, sporind concomitent cifra de afaceri.

Iată două domenii de afaceri în care factoringul se potrivește perfect:

  1. Firmele mici

Dacă deții o firmă mică și ești nevoit să aștepți destul de mult până când clienții tăi plătesc facturile, nu ești singurul antreprenor în această situație. Cele mai multe dintre studiile care privesc facturarea au demonstrat că majoritatea companiilor plătesc cu întârziere. 

Facturile neplătite provoacă tensiuni la nivelul fluxului de numerar, creând dificultăți în ceea ce privește plata salariilor, utilităților, materiei prime. Acest fenomen împiedică dezvoltarea afacerii. Din păcate pentru firmele mici, creditele bancare pot fi greu de accesat.

Totuși, datorită internetului, pot contacta o companie de factoring pentru a rezolva problemele legate de fluxul de numerar. Astfel, au posibilitatea de a deschide un cont online, pentru încărcarea facturilor, a găsi ratele de finanțare și a primi numerarul necesar în doar 24 de ore. 

Cum ajută factoringul firmele mici? A fi o afacere mică în orice industrie înseamnă aproape întotdeauna că ai resurse limitate – inclusiv capital de lucru. Așadar, pentru ca afacerea ta să funcționeze în continuare, este esențială plata cât mai rapid posibilă a facturilor de către clienți. Cu toate acestea, clienții nu sunt obligați să plătească până când facturile sunt scadente – de obicei undeva între 30 și 90 de zile.

Facturarea facturilor pentru întreprinderile mici este un tip de finanțare care scurtează timpul de așteptare. Cu un serviciu de factoring, orice tip de afacere își poate transforma facturile restante în numerar, oferind afacerii tale veniturile necesare pentru a crește și a rămâne viabilă.

  1. Firmele de construcții

Fluxul de numerar este o preocupare semnificativă în construcții, deoarece cele mai multe facturi sunt achitate atunci când lucrarea este finalizată. Micii contractori independenți pot să nu se califice pentru un împrumut sau o linie de credit de la bancă. Factoringul devine astfel o opțiune pe care antreprenorii și subcontractanții din domeniul construcțiilor o pot folosi pentru a obține rapid numerar în schimbul facturilor neplătite de clienții lor.

De obicei, constructorii primesc un mic avans de numerar la începutul lucrării, soldul rămas fiind facturat după finalizarea lucrării. Între timp, antreprenorii și subcontractanții sunt în afara costului materialelor de construcție, al forței de muncă și a altor cheltuieli.

Acest lucru poate face dificilă gestionarea volatilității fluxului de numerar, mai ales dacă furnizorii au termene de plată mai lungi de 30 de zile. În astfel de situații, o companie de factoring îți poate plăti facturile emise în doar o zi, în schimbul unui comision mic.

Articole asemanatoare