Cum sa alegi barca gonflabila potrivita?

Cum sa alegi barca gonflabila potrivita?

de Casa&Gradina

Desi la inceput ai putea crede ca barcile gonflabile sunt jucarii, nu este deloc asa! De fapt, aceste barci gonflabile sunt adevarate structuri care pot fi foarte utile, mai ales pentru pescuit. Daca iti plac activitatile care ies in evidenta, cum ar fi excursiile pe rau sau pe litoral, poti fi  interesat si de barci gonflabile!

Dar cum iti alegi barca gonflabila? Nu este usor! Descopera acest ghid special pentru a te ajuta sa gasesti barca gonflabila de care ai nevoie!

Criterii diferite

Ca de fiecare data cand cumperi ceva, exista o serie de criterii la care te poti referi. Iata o lista care nu este exhaustiva, dar care te va ajuta cu siguranta sa faci alegerea.

Material

Materialul barcii tale va defini nivelul sau de robustete. Intr-adevar, unele acoperiri sunt mai rezistente decat altele la obstacole, in timp ce altele vor rezista mai bine la razele soarelui. Acesta este cazul PVC-ului.

Daca esti in cautarea unei ambarcatiuni care poate supravietui ramurilor copacilor sau stancilor, atunci este perfecta deoarece nu se rupe usor, cel putin nu la inceput.

Cu toate acestea, PVC-ul se poate uza in timp si poate deveni mai sensibil, mai ales din cauza razelor UV. Invers, un strat de tip hypalon este foarte rezistent la lumina solara si temperatura.

Totusi, va sfatuiesc in continuare sa alegeti o barca din PVC. Barcile gonflabile din PVC sunt mai ieftine si totusi dureaza suficient de mult. 

Marimea

Dimensiunea barcii este, de asemenea, un criteriu foarte important. Ca regula generala, o barca gonflabila poate masura intre 1,50m si 4m. Ai grija totusi, deoarece dimensiunea exterioara poate fi foarte diferita de suprafata interioara. 

Dar de ce este atat de importanta dimensiunea? Acest lucru nu are neaparat sens, dar va depinde de activitatile tale. Daca esti impatimit, vei avea echipament de luat cu tine. Iar materialul, toata lumea stie, ocupa spatiu.

Pe de alta parte, daca doresti sa cumperi o barca gonflabila pentru activitati precum excursii, va trebui sa alegi o barca in functie de numarul de persoane pe care doresti sa le primesti la bord! 

  • Barca gonflabila mica: pentru cupluri, pentru parinti cu unul sau doi copii sau pentru pescari incepatori 
  • Barca gonflabila de dimensiuni medii: pentru familii mici sau pentru un pescar cu multe echipamente 
  • Barca gonflabila mare: pentru familii numeroase si pescari experimentati. 

Capacitate

Capacitatea merge mana in mana cu dimensiunea barcii. Prin capacitate ne referim la sarcina maxima pe care o poate suporta o anvelopa. Multe modele se vor vinde ca o barca pentru doua persoane, dar pot gazdui un adult suplimentar sau inca doi copii, deoarece sarcina maxima este mai mare.

Buget

Probabil ar trebui sa te astepti, dar bugetul este si un criteriu de selectie. Intr-adevar, depinde de tine sa vezi cat de mult esti gata sa investesti in barca ta.

Articole asemanatoare