Corpuri de iluminat suspendate – cum să le amplasezi și să le asortezi în decorul casei tale 

de Casa&Gradina

Fii gata să descoperi o lume plină de strălucire și rafinament, în care corpurile de iluminat suspendate își găsesc locul perfect în decorul casei! Citește în rândurile de mai jos mai multe detalii despre diversele tipuri de corpuri de iluminat disponibile pe piață, pentru a înțelege importanța lor în crearea atmosferei dorite într-o locuință. Vom discuta despre regulile de bază de amplasare, iar astfel vei învăța cum să asortezi astfel de piese cu restul decorului, pentru un aspect general armonios. 

Ce sunt corpurile de iluminat suspendate și de ce sunt importante în decorul casei 

Corpurile de iluminat suspendate pot fi lustre, pendule, candelabre sau alte tipuri de lămpi care se agață de tavan prin intermediul unui cablu, a unui tub rigid sau a unor lanțuri. Aceste elemente decorative și funcționale atașate de tavan oferă lumină dintr-o poziție superioară.  

Comandă lustre suspendate de pe Doraly.ro care pot fi regăsite într-o varietate foarte diversă de stiluri și materiale, fiecare cu propriile caracteristici. Aici vei găsi o gamă foarte variată de lampadare din metal, sticlă, lemn sau plastic, cu diferite numere și tipuri de becuri folosite. Fiecare dintre aceste opțiuni sunt concepute pentru a se potrivi cu diverse preferințe sau stiluri de design interior. 

Corpurile de iluminat suspendate nu doar că oferă lumină, ci joacă un rol important în decorul casei și în estetica unei încăperi. Acestea pot fi folosite pentru a accentua anumite zone, pentru a crea o anumită atmosferă sau pentru a adăuga un element de design distinctiv. De asemenea, pot ajuta la crearea iluziei de înălțime în camerele cu tavane mai joase. 

În plus, iluminatul corespunzător cu ajutorul luminii potrivite poate crește confortul și funcționalitatea în locuință. 

Cum să amplasezi corect corpurile de iluminat într-o încăpere 

Amplasarea corectă a corpurilor de iluminat suspendate este crucială pentru a obține tipul de iluminat dorit (ambiental, direcțional, decorativ etc), și pentru un efect de iluminare optim. Există câteva reguli de bază pe care trebuie să le ai în vedere în acest proces.

În primul rând, în funcție de înălțimea camerei, lămpile suspendate ar trebui să fie plasate la o înălțime corespunzătoare, de obicei la aproximativ 1,8-2,1 metri de la podea. Cu toate acestea, această distanță optimă poate varia. Este important ca lumina ce provine de la un lampadar de tavan să asigure iluminare uniformă, și să se poată evita orice inconveniente sau riscuri legate de spațiul de trecere. 

În al doilea rând, poziționarea corpurilor de iluminat trebuie să țină cont de mobilierul existent în cameră. Acestea ar trebui să se integreze armonios cu mobilierul și să completeze designul interior al încăperii. De exemplu, într-o zonă de dining, lustra ar trebui să fie centrată deasupra mesei, nu în centrul camerei. Dacă mobilierul este mutat frecvent, poate fi utilă alegerea unor corpuri de iluminat suspendate reglabile, care să poată fi ajustate după nevoi. 

În al treilea rând, este important să iei în considerare tipul de iluminare dorit. De exemplu, într-o cameră de zi, poți opta pentru iluminat ambiental, care creează o atmosferă plăcută și uniformă în întreaga încăpere. În schimb, într-o zonă de lucru sau într-un spațiu de lectură, este mai potrivită lumina direcționată, special creată pentru activități specifice. 

Este important să nu exagerezi cu numărul de corpuri de iluminat suspendate, pentru a evita supraîncărcarea vizuală a spațiului. Amplasarea acestora în grupuri, de pildă, poate crea un efect deosebit și poate aduce un plus de stil în decorul casei. 

Wire black design ceiling luster hanging in bedroom. loft interior details

Sursa foto: https://www.freepik.com/free-photo/wire-black-design-ceiling-luster-hanging-bedroom-loft-interior-details_3339183.htm 

Cum să asortezi corpurile de iluminat suspendate cu restul decorului

Pentru a crea o atmosferă armonioasă în interiorul casei tale, este importantă asortarea corpurilor de iluminat suspendate cu restul decorului. Iată câteva sfaturi în acest sens: 

  • Ține cont de stilul de decorare

Înainte de a alege un corp de iluminat suspendat, este important să cunoști stilul de decorare al camerei în care va fi amplasat. Fie că este modern, minimalist, industrial, rustic sau vintage, există anumite caracteristici care trebuie respectate în fiecare caz. De exemplu, pentru un stil modern, poți alege un lampadar cu design simplu și linii curate, în timp ce pentru un stil rustic, sunt mai potrivite corpuri de iluminat din lemn sau metal, cu aspect vechi.

  • Analizează culorile predominante

Alege un lampadar care se încadrează în paleta de culori existentă, pentru a obține o atmosferă armonioasă. Dacă decorul este dominat de culori neutre, poți adăuga un strop de culoare alegând un corp de iluminat într-o nuanță accentuată. 

  • Asortează cu celelalte elemente de iluminat

Corpul de iluminat suspendat trebuie să se potrivească și cu celelalte elemente de iluminat din cameră. Dacă există deja o lampă de podea cu abajur din sticlă, poți alege un corp de iluminat suspendat tot din sticlă, pentru a crea o coerență în design. 

  • Respectă proporțiile 

Proporțiile camerei și ale mobilierului trebuie luate în considerare în alegerea corpului de iluminat suspendat. Este important ca acesta să nu fie prea mare pentru o cameră mică, deoarece poate crea o senzație de copleșire, iar într-o cameră mare, un corp de iluminat prea mic poate părea insuficient. De asemenea, este necesar să te asiguri că acesta este proporționat cu mobilierul de sub el, cum ar fi masa de dining sau insula de bucătărie. 

Woman talking phone in modern office

Sursa foto: https://www.freepik.com/free-photo/woman-talking-phone-modern-office_1316964.htm 

Tipuri populare de lustre suspendate

Există mai multe tipuri populare și apreciate de lustre suspendate. Cea de tip candelabru, de pildă, este caracterizată de un aspect opulent și sofisticat, fiind potrivită pentru decoruri elegante și clasice. Aceasta va crea un punct focal într-o cameră, având capacitatea de a aduce un aer luxos în încăpere. 

Pentru locuințe moderne sunt tot mai apreciate lămpile tip sputnik. Cu un design modern și avant-garde, inspirat de era spațială, ele au o formă sferică sau globulară și brațe care se extind în diferite direcții. Un asemenea lampadar suspendat este o alegere îndrăzneață, aducând o notă artistică și inovatoare într-o locuință, fiind recomandat pentru cei care doresc să aducă un strop de originalitate în decor. 

Lustrele de tip liniar, cu un design simplu și modern, sunt potrivite pentru spațiile lungi și înguste, cum ar fi bucătăriile sau coridoarele. Acestea pot acoperi o zonă mare cu iluminare, asigurând vizibilitatea optimă în spații restrânse. 

Ține cont de recomandările noastre, și optează pentru modelul de corp de iluminat care să te ajute să transformi locuința într-un pol al eleganței și rafinamentului! 

Articole asemanatoare