Ce sunt microfoanele spion și cum funcționează?

de Casa&Gradina

Microfoanele spion sunt mici dispozitive electronice special concepute pentru a capta și înregistra sunete în medii diferite. Ele sunt de obicei ascunse de privirile directe pentru a evita detectarea lor sau pot fi camuflate în diferite obiecte, cum ar fi pixuri, rame pentru tablouri, jucării sau chiar bijuterii.

Ce tipuri de microfoane spion există?

În acest moment, există o mare varietate de microfoane spion diferite disponibile pe piață. Tipurile de gadgeturi includ bug-uri GSM, microfoane unidirecționale, ceasuri spion sau dispozitive care pot asculta chiar prin pereți.

–   Bug-urile GSM reprezintă probabil cel mai popular tip de dispozitiv utilizat în acest sens astăzi; acestea trebuie utilizate cu o cartelă SIM. Este nevoie doar de realizarea unui apel apel telefonic către numărul de telefon țintă pentru a începe ascultarea. Deoarece dimensiunea lor este foarte mică, acestea pot fi ușor ascunse. Cel mai mare avantaj este că pot fi folosite oriunde în lume, tot ce este necesar este accesul la un telefon.

–   Înregistratoarele vocale permit monitorizarea și înregistrarea audio. Ele pot fi ascunse în multe tipuri de obiecte, cum ar fi ceasuri, pixuri sau bijuterii – cele mai frecvente fiind stick-urile USB. Pot fi folosite în interior sau în aer liber.

–   Dispozitivele de perete funcționează atunci când intră în contact cu o suprafață și pot asculta prin pereți, ferestre sau chiar conducte de încălzire. Au o calitate excelentă a sunetului.

–   UHF funcționează pe diferite benzi de frecvență UHF. Aceasta înseamnă că pot fi utilizate la o distanță de până la 100 de metri. Ele pot fi ușor ascunse în multe tipuri de obiecte. Este posibilă așezarea lor într-un mouse sau într-o tastatură de calculator sau chiar în obiecte precum un stilou.

–   VHF operează pe banda VHF și constau dintr-un emițător și un receptor. Sunt dispozitive extrem de sensibile.

–   Dispozitivele unidirecționale sunt deosebit de sensibile la sunetul provenit dintr-o direcție specifică. Pot capta sunete de o calitate excelentă, motiv pentru care sunt adesea folosite în aer liber pentru studiul păsărilor.

Avantajele și dezavantajele microfoanelor spion

Nu există nicio îndoială că microfoanele spion oferă numeroase avantaje considerabile. Pentru început, poate fi îmbunătățită securitatea casei sau a biroului cu ajutorul acestora sau pot fi utilizate pentru propria siguranță personală. Marele avantaj este că acestea pot fi ascunse, astfel încât nimeni nu va ști că este utilizat un astfel de microfon spion. Și toate acestea de la un dispozitiv care este foarte ușor de utilizat.

Așadar, principalele avantaje sunt reprezentate de:

–   securitatea oferită;

–   instalare simplă;

–   sunt ușor de folosit:

–   o gamă largă de aplicații;

–   pot fi camuflate în obiecte;

–   în general sunt mici și ușoare.

Dintre dezavantaje pot fi amintite:

–   riscul de a fi descoperite;

–   înregistrările neautorizate pot fi considerate infracțiune;

–   prețul mare al unora dintre aceste dispozitive.

O atenție deosebită în utilizarea acestor dispozitive trebuie acordată aspectelor legale, deoarece este ilegal ca o persoană să înregistreze în secret orice comunicare verbală, telefonică sau electronică pe care alte părți o așteaptă în mod rezonabil să fie privată. Deși există anumite excepții, oricine este surprins încălcând această lege poate fi amendat, închis sau supus unui proces civil.

Articole asemanatoare