Cum să alegi parchetul potrivit pentru casa ta

de Casa&Gradina

Alegerea parchetului potrivit este o etapă crucială în procesul de amenajare a casei tale. Datorită aspectului elegant și cald, aceasta este o opțiune populară și atrăgătoare. Totuși, pentru a face cea mai bună alegere pentru nevoile și preferințele tale, este important să înțelegi caracteristicile diferitelor tipuri de parchet și să iei în considerare câteva criterii de selecție. În acest articol, vom explora modul de alegere a parchetului potrivit pentru casa ta, oferindu-ți ghidul necesar pentru a face o decizie informată și satisfăcătoare pentru proiectul tău de design interior. 

În funcție de nivelul umidității din încăpere

Nivelul de umiditate dintr-o încăpere poate avea un impact semnificativ asupra parchetului, deoarece umiditatea excesivă poate duce la deformări și deteriorări ale acestuia. Parchetul laminat și cel de vinil sunt rezistente la umiditate și pot fi o alegere bună pentru încăperi precum bucătăriile sau băile. Aceste tipuri de parchet sunt realizate din materiale care nu se dilată sau contractă în contact cu apa, ceea ce le conferă o rezistență mai mare la deformări.

Pe de altă parte, parchetul din lemn masiv este mai sensibil la variațiile de umiditate și ar fi mai potrivit pentru încăperi cu niveluri de umiditate constante. Este important să menținem un nivel constant de umiditate în încăpere pentru a preveni dilatarea sau contractarea excesivă a lemnului și pentru a menține aspectul și durabilitatea parchetului.

În funcție de montaj

Dacă preferi să montezi singur parchetul, atunci poți opta pentru parchetul laminat cu lambă și uluc sau unul de tip Varioclic, disponibil aici, care nu necesită cuie sau adeziv. Aceste tipuri de parchet sunt ușor de instalat și nu necesită cunoștințe avansate în domeniul construcțiilor.

De asemenea, parchetul LVT (Luxury Vinyl Tiles) poate fi montat cu ușurință prin sistemul de click, fiind o opțiune frecvent întâlnită. Astfel, poți economisi bani și timp, evitând costurile suplimentare și lucrările complexe de montaj.

În funcție de ușurința în întreținere

În funcție de ușurința în întreținere, există câteva tipuri de parchet care sunt mai rezistente la apă și pete decât altele. Parchetul laminat, cel din vinil și cel stratificat cu finisaj din lac sunt opțiuni excelente în acest sens. Aceste tipuri de parchet pot fi curățate regulat cu o lavetă umedă, fără a fi necesară o întreținere complexă. Sunt rezistente la apă și pete, ceea ce le face potrivite pentru zonele cu trafic intens sau pentru locuințele în care trăiesc animale de companie.

În schimb, parchetul din lemn masiv necesită o protecție mai atentă pentru a preveni deteriorările cauzate de apă și pete. Este recomandat să folosești covoare, preșuri și protecții pentru picioarele scaunelor pentru a proteja parchetul din lemn masiv.

În funcție de rezistența la zgârieturile animalelor de companie

Parchetul laminat și cel din vinil au cea mai mare rezistență la zgârieturi și alte agresiuni mecanice. Aceste tipuri de parchet sunt realizate din materiale durabile și pot rezista la activitățile zilnice ale animalelor de companie, precum zgâriatul cu ghearele sau alunecarea.

Parchetul din lemn masiv poate fi o alegere potrivită pentru cei care doresc un aspect mai natural și autentic în locuință. Deși se zgârie mai ușor decât parchetul laminat sau cel din vinil, urmele pot fi eliminate prin rașchetare și refinisare. Astfel, parchetul din lemn masiv poate fi o opțiune viabilă dacă ești dispus să acorzi o atenție suplimentară întreținerii și reparării acestuia în timp.

Decizia ta trebuie să fie una bine informată, astfel încât parchetul ales să fie nu doar estetic, dar și durabil și funcțional. Așadar, investește timp și efort în a face alegerea corectă, pentru că o pardoseală aleasă cu grijă este un element de bază în transformarea casei tale într-un spațiu confortabil și atrăgător.

Articole asemanatoare