Sfaturi utile pentru prevenirea incendiilor la depozitarea, folosirea şi comercializarea buteliilor GPL

de Casa&Gradina

Folosirea unei butelii GPL nu este întotdeauna cea mai sigură variantă, dar dacă proprietarii știu să o depoziteze și să o întrețină în mod corespunzător, problemele nu vor apărea. Sigur că butelia GPL este o adevărată bombă cu ceas care poate exploda oricând dacă este ținută, depozitată, comercializată sau folosită în condiții necorespunzătoare. 

Gazul petrol lichefiat fiind o hidrocarbură volatilă care în limitele de temperatură de minus 40 de grade până la plus 40 de grade Celsius nu are reacții neplăcute, problemele apar în cazul în care buteliile sau rezervoarele de gaz lichefiat sunt supuse unei creșteri permanente a temperaturii, spre exemplu în cazul incendiilor. Dacă temperatura crește, gazul lichefiat se dilată crește și presiunea din recipient, astfel explodează ca urmare a compresibilității reduse a gazului lichefiat și a capacității elastice de dilatare.

Cum se depozitează buteliile GPL 

Este foarte important de știut cum se depozitează buteliile GPL pentru că de regulă în spațiile de depozitare se produc cele mai mari accidente și tragedii, cele mai mari explozii, în cazul în care buteliile sunt ținute în mod necorespunzător. 

Concret, în punctele de desfacere a buteliilor GPL se pot organiza șoproane metalice închise perimetral cu plasă de sârmă sau rastele metalice acoperite. Pot fi organizate puncte de desfacere a buteliilor portabile cu GPL pe rastele fără depășirea cantității totale stocate de 500 de kg de GPL lângă garduri de beton sau zidărie existente, pline și etanșe. 

Aceste puncte de desfacere a buteliilor organizate pe rastele se pot amplasa și lângă zidurile pline rezistente la foc ale construcțiilor, cu excepția celor ce au destinații sociale, de învățământ, culturale, sălilor aglomerate și clădirilor înalte. 

Din punct de vedere al condițiilor constructive, punctele de desfacere a buteliilor GPL sunt construite din șoproane sau rastele. Șopranele vor avea structură metalică dimensionată conform reglementărilor în vigoare și conform cantităților de GPL ce urmează să fie stocate.

Aceste șoproane se vor fixa pe platforme din beton cu un strat exterior anti scântei și vor fi închise perimetrali cu plasă de sârmă prevăzute cu ușă de acces din profil metalic. În plus, pentru o depozitare sigură, şoproanele și rastele le vor fi acoperite cu tablă cutată sau plană prinsă în puncte de sudură pentru a se asigura protecția la intemperii, protecția de razele solare precum și împiedicarea accesului persoanelor neautorizate și continuitate electrică pentru legarea la pământ. 

Nu în ultimul rând, se va asigura protecția anticorozivă a structurilor metalice ale punctelor de desfacere prin vopsire de regulă cu vopsea galbenă, fiind dotate aceste puncte de desfacere cu minim două stingătoare portabile cu praf și CO2 care se vor monta in exteriorul punctelor de desfacere astfel încât să fie foarte ușor accesibile. 

Cum se manipulează în mod corespunzător buteliile GPL 

Buteliile GPL trebuie descărcate manual bucată cu bucată cu foarte mare atenție. Fiecare butelie trebuie să aibă eticheta de control sau garanție și sigiliul stației de îmbuteliere să aibă capacul de protecție montat și operabil robinetul închis și piuliță înfundată din plastic precum și termenul de verificare periodică ISCIR. 

În plus, fiecare butelie trebuie să nu prezinte urme de striviri sau deformări scăpări de gaze detectabile de operatori pentru că în caz contrar buteliile nu trebuie să fie acceptate la punctele de desfacere.

Articole asemanatoare