Zidăria casei – tipuri de materiale, eficiență, costuri

de Casa&Gradina

Execuția unei case este una dintre cele mai mari provocări pe care va trebui să le gestionezi. Implică atât timp și atenție la detalii, cât și resurse financiare semnificative. Este practic, proiectul de care depinde siguranța și confortul personal. Așadar, înainte de a te gândi la caracteristicile stilului de amenajare sau la integrarea obiectelor de mobilier, ar fi bine să bifezi aspectele tehnice.

Zidăria este o etapă esențială care te va ajuta să consolidezi structura clădirii, dar și să definitivezi caracteristicile arhitecturale. Susține greutatea clădirii, facilitează compartimentarea adecvată și contribuie la obținerea unui design armonios. Însă, pentru a îndeplini toate avantajele, trebuie să urmezi câteva detalii specifice. Mai multe despre alegerea unor materiale de construcții pentru zidărie, dar și despre rolul pe care îl îndeplinesc afli în rândurile de mai jos. 

Ce este zidăria și care sunt etapele de realizare?

Zidăria este unul dintre cele mai importante procese care stau la baza construirii unei case. Termenul se referă la toate activitățile care contribuie la ridicarea și stabilizarea unui zid. Este o tehnică esențială pentru trasarea zonelor din casă și implicit pentru organizarea ambientului general. 

Pe lângă oferirea unui suport structural adecvat, zidăria bine executată are și alte funcții: 

  • Oferă o protecție sporită împotriva incendiilor sau riscurilor de uzură, ceea ce elimină costurile suplimentare. 
  • Dacă alegi un material adecvat, zidăria reduce zgomotele și asigură o bună izolare fonică. 
  • Dacă vrei să conferi casei un aspect deosebit, zidăria te poate ajuta să mixezi finisaje și elemente decorative inedite. 

În mod evident, există etape foarte clare pentru realizarea zidăriei. Dacă vrei să ai parte de toate avantajele de mai sus e important să bifezi următoarele aspecte: 

  • Pregătirea suportului – Stabilește cu exactitate poziția pereților și pregătește suprafața. Nu trebuie să existe denivelări, mizerie sau imperfecțiuni. 
  • Alegerea materialelor – Fă un research detaliat și orientează-te către variante care răspund întocmai cerințelor tale în materie de confort, estetică și siguranță. 
  • Ridicarea și armarea – Aplicarea materialelor se face prin utilizarea mortarului, dar și a instrumentelor de verificare a verticalității. În cazul zonelor cu risc seismic se folosesc centuri din beton armat. 
  • Rostuirea și finisarea – În final, se completează golurile dintre materiale cu ajutorul unui mortar specific. Se pot folosi inclusiv variante colorate. 
  • Protejarea zidăriei – Asigură uscarea naturală a pereților și protejează-i de îngheț, ploaie sau alte condiții meteo extreme. 

Care sunt cele mai folosite tipuri de zidărie?

În cazul în care nu știi exact ce să alegi pentru definitivarea pereților, nu trebuie să-ți faci griji. Există câteva opțiuni apreciate pe piață, pe care merită să le încerci: 

  • Cărămidă – Una dintre cele mai clasice modalități de a spori eficiența și durabilitatea locuinței. Zidăria din cărămidă este rezistentă la foc și își poate păstra caracteristicile intacte o perioadă lungă. Totuși, necesită o atenție sporită în timpul execuției. 
  • Blocuri ceramice – Alternativele moderne ale cărămizii. Sunt recomandate cu precădere pentru sporirea proprietăților fonice și termice. Fiecare bloc ceramic prezintă goluri de aer – de aici și nivelul ridicat de randament. 
  • Bolțari BCA – Sunt soluții indicate cu precădere în cazul spațiilor profesionale. Bolțarii se montează rapid, ceea ce reduce timpul alocat pentru construcție. De asemenea, sunt investiții mult mai avantajoase. 

Cum alegem zidăria în funcție de eficiență și buget?

Nu în ultimul rând, procesul de achiziție trebuie adaptat în funcție de: 

  • Tipul peretelui – Există două categorii principale – pereți portanți (necesită materiale cu rezistență mecanică ridicată), și neportanți (se folosesc mai degrabă bolțari bca)
  • Bugetul alocat – Ține cont de costul materialelor, a manoperei, dar și a posibilelor cheltuieli care pot apărea. 
  • Eficiența energetică – Dacă vrei să reduci costul facturilor lunare optează pentru o zidărie cu o conductivitate termică scăzută. 

Vrei să conferi locuinței standardele așteptate de siguranță și funcționalitate? Optează pentru o zidărie în consecință!

Articole asemanatoare