Cum stii ca arhitectul pe care l-ai ales este cel potrivit?

de Casa&Gradina

Pentru a alege cel mai bun birou arhitectura proprietarul cladirii sau responsabilul care se ocupa de constructie, respectiv de renovare, ar trebui sa tina cont de mai multe aspecte si mai ales de anumiti pasi care nu pot lipsi din procesul de selectie. Dupa ce a fost identificat arhitectul care va colabora in vederea realizarii proiectului si documentatiei pentru constructie, ar trebui respectati pasii de mai jos:

Stabilirea unei intalniri

Proprietarul ar trebui sa retina ca, pana in momentul in care este semnat contractul, are posibilitatea de a se razgandi si de a alege serviciile unei alte persoane. Dupa ce lista de arhitecti din zona a fost triata si au ramas doar cativa sau doar unul singur, este important sa fie stabilita o prima intalnire pentru ca persoana interesata sa isi dea seama daca arhitectul vizat este cel potrivit pentru a implementa proiectul. 

Aici este nevoie sa se tina cont de cerintele pe care clientul le are si pe care acesta trebuie sa le exprime ferm, astfel incat arhitectul sa inteleaga care sunt obiectivele proiectului. Doar asa va putea ulterior sa implementeze toate cerintele clientului. De asemenea, tot in baza acestor informatii va putea sa elaboreze documentatia tehnica pentru organizarea executiei – DTOE.

Verificarea dreptului de semnatura al arhitectului

Pentru ca un arhitect sa isi insuseasca un proiect, acesta trebuie sa aiba si drept de semnatura. Prin acest drept arhitectul ofera garantie pentru calitatea lucrarilor si serviciilor pe care le presteaza. Doar asa proiectele care sunt realizate sunt facute in conformitate cu normativele si legislatia existenta.

Ce servicii ofera arhitectul?

Este ideal ca arhitectul sa poata oferi un pachet complet de servicii, care sa includa intocmirea proiectului, documentatia pentru avize si pentru autorizatii, precum si alte documente aferente. Arhitectul care are drept de semnatura este si sef de proiect, rolul sau fiind acela de a corela toate specialitatile necesare pentru elaborarea unui proiect complet. 

Acesta lucreaza inclusiv cu inginerii de instalatii si cu structuristii. Pentru a se obtine avizele necesare si verificarile cerute de primarii, arhitectii vor oferi ajutor, insa obtinerea efectiva a acestor documente, pot ramane si in sarcina proprietarului. Daca proprietarul nu vrea sa faca astfel de operatiuni, atunci va trebui sa identifice un arhitect dispus sa le preia el.

Informatii despre onorariul arhitectului

Pretul aferent proiectelor si documentatiei este important si poate influenta costul general al lucrarilor. Prin urmare, in functie de pachetul de servicii ales, dar si de arhitect, de gradul sau de pregatire si de echipa cu care lucreaza, pretul poate varia. De asemenea, costurile variaza si in functie de proiectul pe care arhitectul trebuie sa il realizeze, deoarece este o mare diferenta intre o casa mica si un bloc, sau intre un bloc si un centru comercial. 

Toate facilitatile suplimentare asa cum sunt parcarile, garajele subterane, piscinele amplasate pe acoperis si alte astfel de elemente speciale, vor fi de obicei taxate suplimentar pentru ca implica o munca in plus.

Articole asemanatoare