Rețetă delicioasă, ca la mama acasă

de Casa&Gradina

Dacă vrei să îți amintești de gustul copilăriei, de mesele delicioase luate în familie, atunci trebuie neapărat să încerci această rețetă de ostropel de pui. Se prepară simplu, relativ repede cu ingrediente pe care orice gospodină le are în casă. Cu siguranță, cei dragi te vor laudă la final și îți vor spune un binemeritat ‘’sărumâna pentru masă’’.

Lista de produse

Înainte de a te apuca de treabă, trebuie să te asiguri că ai următoarele ingrediente la dispoziție:

–                 7-8 ciocănele de pui

–                 o ceapă

–                 usturoi

–                 o conservă de roșii în bulion

–                 stock de pui sau apa

–                 foi de dafin

–                 pătrunjel

–                 100 ml vin pentru un plus de aromă (se poate și fără pentru cei care vor să ofere preparatul copiilor mici)

–                 condimente (sare și piper după gust)

–                 ulei

Modalitate de preparare

Ciocănele se pun la prăjit în tigaie cu puțin ulei, în timp ce usturoiul și ceapa se toacă mărunt. Ulterior se adaugă și acestea în tigaie și se lasă pe foc până își schimbă culoarea. Se toarnă vinul peste preparat astfel încât puiul să capete o aromă subtilă. După aproximativ 3 minute, alcoolul s-a evaporat complet și se poate turna peste stock-ul de pui/apă și roșiile în bulion. Se acoperă cu un capac și se lasă totul la foc mic timp de 30 de minute pentru ca aromele să se întrepătrundă, iar puiul să se gătească în mod corect. Spre final, se adaugă condimentele, iar cu 1-2 minute înainte ca mâncarea să fie gata se pune și restul usturoiului, urmat de pătrunjelul tocat.

Casa va fi învăluită de un miros greu de descris în cuvinte, un miros care îți lasă efectiv gura apă și te transpune direct în anii copilăriei, în casa părintească alături de părinți și bunici.

Preparatul poate fi servit cu murături sau cu mămăliguță. În unele zone ale României, se preferă cartofii, fie sub forma de piure, fie natur. Garnitura poate varia în funcție de preferințele familiei, dar și de disponibilitatea gospodinei de a o pregăti.

Mici trucuri pentru un gust desăvârșit

Roșiile au un grad ridicat de aciditate motiv pentru care ostropelul poate avea un gust ușor amărui. Dacă te confrunți cu o astfel de situație, poți adăuga un pic de zahăr pentru un plus de dulceață. Rețeta poate fi ușor adaptată în funcție de gustul fiecăruia. Spre exemplu, dacă roșiile sunt suficient de zemoase, nu mai trebuie adăugată și apa, în timpul preparării. Există însă și familii care preferă un ostropel zemos motiv pentru care sosul trebuie să fie mult mai lichid.

Sunt și variante de ostropel care conțin făină. De regulă, faina este folosită pentru îngroșărea sosului, însă nu este cea mai sănătoasă variantă pentru organism așa că ar trebui evitată.

Gustul se reglează din condimente, din cantitatea corectă de legume utilizate. Pentru un gust autentic nu sunt recomandate bazele pentru mâncare din comerț. Acestea sunt pline de aditivi și potențiatori de arome care pot afecta iremediabil sănătatea, în special atunci când sunt consumate pe termen lung.

Articole asemanatoare