Construirea unei case nu este un lucru ușor, fiind necesare mai multe etape, astfel încât planul să se transforme în ”acasă”. Totul, de la avize și autorizații la proiectare și execuție trebuie făcut corect și responsabil, astfel încât construcția să fie una temeinică și în care să te poți muta.
Ca să facem tot acest proces mai ușor, ți-am pregătit 3 informații utile despre toate etapele de construcție a unei case!
- Documentarea și conceperea unui plan
În această primă etapă vei pune bazele a ceea ce va deveni noua ta casă, iar pentru a face acest pas mai ușor, poți să te sfătuiești cu apropiați sau specialiști în domeniu.
Aici vei identifica modulul de casă dorit și vei alege fie un model clasic și conservator, fie unul modern; iar dacă preferi stilul rustic, poți alege o casă în stil tradițional. Tot aici vei alege numărul de camere, câte etaje va avea casa, cum va arăta mansarda etc.
Următorul pas este alegerea structurii și a materialelor din care va fi construită casa. Aici poți alege între diferitele materiale disponibile în piață: cărămidă, BCA, lemn, metal, etc, decizia depinzând de mai mulți factori, cum ar fi tipul de locuire: permanent sau ocazional.
În ceea ce privește materialele de construcție, cele mai bune informații le poți primi de la specialiști în domeniu, în funcție de planul ales pentru casă. Aceștia îți vor putea spune care sunt materialele care se potrivesc cel mai bine pentru construirea noii tale case.
- Avize, autorizații și documentații
Este important să ai actele necesare pentru construcția casei, iar acest lucru este bine să îl faci din timp, deoarece este un proces care poate dura mult.
Vei avea nevoie de următoarele acte:
- Certificat de urbanism – trebuie obținut înainte de proiectarea casei, fiind eliberat de către biroul de urbanism al primăriei pe teritoriul căreia se află pământul unde vei construi casa.
- Studiul geotehnic – care reprezintă analiza condițiilor de teren. Este important deoarece te ajută să iei o decizie în privința tipului de fundație potrivit.
- Proiectul tehnic – aici se regăsesc toate informațiile (parte scrisă și desen) necesare realizării construcției. Acest proiect este realizat de către o echipă din care fac parte un arhitect, inginer structurist și inginer de instalații.
- Avize și acorduri de amplasament – atunci când se solicită certificatul de urbanism, trebuie obținute și anumite acorduri de la furnizorii de utilități.
- Autorizație de construire – acest document oferă dreptul de a începe lucrările și se solicită de la biroul de urbanism.
- Cartea tehnică – cuprinde toată documentația referitoare la activitățile de proiectare, execuție și recepție, și trebuie păstrată pe toată durata existenței clădirii.
- Executarea construcției
După ce toate actele au fost obținute, se poate trece la punerea în practică a planului tehnic și la construirea efectivă a casei. Primul lucru este organizarea șantierului unde va fi construită casa, fiind urmat de etapele:
- ”La roșu” – aici se realizează fundația și elevația casei, centura și turnarea plăcii peste parter. Se continuă cu zidurile, stâlpii, centurile și șarpanta. După realizarea șarpantei, în termeni populari, se spune că aceea este o ”casă la roșu”.
- ”La gri” – în această etapă se adaugă acoperișul și învelitoarea și se realizează sistemul de termoizolare. În plus, se montează instalațiile și tâmplăria exterioară.
- ”La gata” – aceasta este etapa în care se aplică finisajele interioare și exterioare și se pun ușile de interior. Tot ce mai rămâne după această etapă este utilarea și mobilarea casei.
Acestea sunt etapele de construcție a unei case. Ai grijă să te documentezi și să concepi un plan, să nu uiți de avize, autorizații și documentații, și să construiești casa visurilor tale!