Cum se montează o cadă freestanding?

de Casa&Gradina

Chiar dacă instalarea unei căzi freestanding începe de cele mai multe ori cu un apel către un instalator, nu este atât de complicat să te ocupi de această lucrare chiar tu, în special dacă ai la îndemână toate informațiile, materialele și instrucțiunile necesare. Nu ai nevoie de cunoștințe avansate în domeniu, în special pentru că montarea unei căzi freestanding presupune de obicei realizarea câtorva simple conexiuni, iar ulterior te poți asigura că nu există scurgeri. 

Care este diferența de montare dintre o cadă freestanding și una normală?

Diferența principală dintre aceste două tipuri de căzi stă în gradul de dificultate pe care montajul îl presupune, cât și în nivelul cunoștințelor și uneltelor de care ai nevoie. O cadă freestanding poate fi așezată în orice loc și pe aproape orice suprafață, atât timp cât accesul către sursa de apă și scurgere se realizează eficient. În rest, nu prea mai sunt lucruri de făcut, iar cada ta este gata să fie folosită. Majoritatea căzilor freestanding pot fi montate pe orice tip de suprafață, atât timp cât locul de amplasare poate susține greutatea căzii.

Dacă vorbim despre o cadă normală, pe lângă cunoștințe legate de instalații sanitare, trebuie să te pricepi puțin și la aspectele ce țin de zidărie și structură, dacă alegi să maschezi cada cu un perete pe care ulterior să îl acoperi cu aceeași faianță folosită în întreaga încăpere. În plus, în cazul căzilor obișnuite, trebuie să ai grijă și la așezarea și fixarea căzii, pentru a evita balansarea sau alte probleme ce pot afecta funcționarea sau masca din jurul căzii.

Locația sursei de apă și a scurgerii 

La fel ca în cazul oricărei alte căzi, montajul unei căzi freestanding va fi extrem de ușor dacă țevile pentru sursa de apă și pentru scurgere se află deja lângă locul în care ai decis că vrei să instalezi cada. Pentru majoritatea cazurilor, țevile de apă caldă și rece se află în podea, dacă instalația sanitară nu a fost pregătită și gândită anterior pentru o poziție diferită. De exemplu, țevile mai pot fi montate și pe unul dintre pereții băii, motiv pentru care vei avea nevoie să montezi un robinet direct în perete. Din acest motiv, este recomandat ca înainte de achiziția unei astfel de căzi, să te asiguri că știi exact cum este aranjată instalația. Astfel poți alege o cadă care nu dispune de găuri pentru robinet în incluse deja în corpul ei, pentru că dacă este cazul de a monta robinetul în perete, vei rămâne cu niște găuri inestetice în cadă, care nu vor mai avea nicio întrebuințare.

Cum se montează o cadă freestanding?

  • Așază cada în poziția pe care ai ales-o, după ce ai curățat bine spațiul și te-ai asigurat că nu există alte obiecte în jur. Asigură-te că scurgerea căzii este aliniată cu cea din podea.
  • Adaugă țevile de legătură și îmbinările necesare pentru cele două scurgeri și conectează-le cu scurgerea din corpul căzii și cu cea din podea, sigilând fiecare legătură cu adeziv sau silicon. Apoi, toarnă o cantitate mică de apă pentru a te asigura că nu există scurgeri
  • Alocă o perioadă de 24 de ore pentru ca toate elementele, precum siliconul, lubrifianții și adezivii să se usuce complet. Ulterior, umple complet cada cu apă și golește-o pentru a verifica dacă există scurgeri. 
  • Dacă nu există scurgeri, folosește un tub de silicon și un pistol de aplicare pentru a sigila strâns spațiul rămas între cadă și podea. Acest lucru stabilizează cada și oferă protecție împotriva infiltrațiilor de apă care pot deteriora aspectul unei căzi freestanding.

Articole asemanatoare

extrastyle.ro