O mare parte dintre angajatorii români se confruntă cu criza în ceea ce privește forța de muncă, în special, cea calificată. Prin urmare, cererea de electricieni a crescut în ultimul timp foarte mult pe piața muncii. Indiferent că este vorba despre domeniul construcţiilor, producție sau oricare alt domeniu, abilitățile unui electrician sunt necesare.
Cauzele care au dus la apariţia crizei forței de muncă
Această criză se datorează, în primul rând, îmbătrânirii forței de muncă activă și calificată, în timp ce tinerii refuză să se califice în anumite meserii esenţiale într-un număr foarte mare de domenii.
De asemenea, printre motivele care au dus la apariţia acestei crize se află și refuzul oamenilor, în general şomeri, de a se angaja din cauza salariilor foarte mici oferite de angajatori.
Un alt factor care a determinat apariţia crizei de personal cu care România se confruntă de mai mulți ani, este migraţia forței de muncă în străinătate, unde salariile sunt mult mai mari decât în țara. În prezent, angajatorii au început să crească și ei nivelul salariilor, însă oamenii caută un pachet salarial avantajos, care să cuprindă, pe lângă un salariu decent, beneficii extra salariale:
- bonuri de masă;
- bonuri de vacanță;
- asigurare de sănătate, etc.
Și pandemia de Covid care a determinat închiderea afacerilor din foarte multe domenii de activitate, pe perioada carantinei totale, a dus la apariţia unei crize de forța de muncă. Angajații, care și-au pierdut locul de muncă, s-au îndreptat către domenii mai stabile și care le-au permis menţinerea unui job și, prin urmare, a unui salariu.
Domeniile cele mai afectate de criza forței de muncă
- IT – chiar dacă este un domeniu care a înregistrat o creștere accelerată atât în străinătate, cât și în România, domeniul IT a dus la apariţia unui deficit major de angajați calificaţi. Acest fenomen a apărut deoarece aceștia aleg țările mai dezvoltate, unde salariile sunt cu mult peste media națională;
- construcții – acest domeniu este unul care de mult timp se confruntă cu această problemă, indiferent că este vorba despre angajați calificaţi sau necalificaţi;
- BPO și servicii – anunţurile de angajare pentru joburi precum cele de back-office sau client support sunt tot mai multe pe platformele de recrutare. Acest sector de activitate este, la rândul lui, unul care se confruntă cu o criză acută de personal, în principal din cauza volumului mare de muncă care nu este corelat cu un salariu pe măsură;
- retail – un sector destul de afectat de regulile impuse de autorități pentru prevenirea extinderii virusului, care a paralizat întreaga planetă, este retailul. Odată cu închiderea magazinelor, foarte mulți angajați și-au pierdut locul de muncă și s-au reorientat către alte domenii mai stabile, cum ar fi cel de producție. Prin urmare, odată cu redeschiderea acestora, angajatorii au mari probleme în găsirea de angajați;
- Horeca – un alt sector la fel de grav afectat de criza de personal, calificat sau necalificat, este și cel al hotelurilor și restaurantelor.