Sectorul „Agricultura” este in continua dezvoltare. Si odata cu aceasta, fermierii isi imbunatatesc si eficienta, datorita investitiilor in utilaje agricole noi si moderne. Astazi, cand forta de munca este o problema globala, fermierii au nevoie mai mult ca niciodata de utilaje agricole robuste, precise si de incredere, care sa le garanteze o munca bine facuta in mai putin timp si cu mai putine resurse. Pentru a-si alege corect utilajele agricole, fermierii trebuie sa stie la ce foloseste fiecare tip de utilaj, precum si care sunt domeniile de utilizare.
Tractoare
Incepem cu tractorul, acesta fiind unul dintre utilajele principale din agricultura, dar si din gospodaria oricarui fermier. Aceasta este tehnica care este prezenta in fiecare zi in munca fermierilor. Tractoarele pe roti si pe senile sunt disponibile si pe piata de utilaje agricole din tara noastra.
Dar in afara de aceste doua modele de baza dupa tip, sunt multe modele diferite. Tractoarele pot fi folosite in diferite scopuri, ceea ce face posibil lucrul cu ele pe tot parcursul anului. In sectorul agricol, acestea sunt destinate sa efectueze principalele tipuri de lucrare a solului – aratura superficiala si adanca – aratura, semanat si recoltare, impreuna cu utilajele agricole adecvate acestora. Tratamentele intre randuri pot fi efectuate si cu diferite culturi de santuri, iar impreuna cu acestea pot fi folosite si pentru transport, in combinatie cu o remorca sau in constructii.
Semanatori
Daca la un moment dat semintele erau asezate manual in sol, astazi lucrurile arata foarte diferit. Jardinierele, in special dispozitivele lor de insamantare si sectiunile de insamantare, sunt in mod constant reinnoite, cu scopul de a spori functionalitatea si o precizie de neegalat.
Masinile agricole moderne ofera multe avantaje in comparatie cu insamantarea mecanica. Dar, in plus, sunt mult mai usor de gestionat, cu o serie de optiuni, un design intuitiv si o mare acuratete. Toate acestea se reflecta asupra insamantarii, iar ulterior asupra randamentului si profitului fermei. Exista diferite tipuri de masini pe piata care sunt folosite pentru culturile in randuri sau mixte.
Seceratori
Pe locul doi ca importanta dupa tractor, putem plasa masina de recoltat ca tehnica agricola de prima necesitate. Fiecare fermier stie ca o recolta de succes inseamna o afacere profitabila. Atunci cand aleg o combina de recoltat, fermierii ar trebui sa fie extrem de atenti, deoarece acesta este un utilaj agricol care ii va servi cu fidelitate in urmatorii 10 ani.
Exista diferite tipuri de recolte specializate potrivite pentru recoltarea cerealelor, culturilor oleaginoase, bumbac, orez, cartofi, fructe de padure, cirese, struguri si altele.
Impreuna cu masina de recoltat, fermierii ar trebui sa aleaga si un antet de calitate care sa le garanteze un randament maxim si o rentabilitate mai buna. Exista o varietate de colectoare universale si specializate, potrivite atat pentru o anumita cultura, cat si pentru o combinatie de culturi.