Cum alegem lacătul potrivit?

de Casa&Gradina

Cât de important poate fi un simplu lacăt! Câte lucruri nu poate ține acesta în siguranță?! Dar pentru a-și îndeplini cu succes rolul pe care îl are, este important să fie unul dintre cele mai bune lacăte. Pentru că da, există mai multe tipuri de lacăte din care poți alege, ba chiar este important să ții cont de anumite aspecte atunci când alegi lacătul potrivit. Nu este vorba numai de preferințe, ci mai ales de nevoile pe care le are utilizatorul, iar în acest sens vei regăsi mai jos câteva dintre cele mai importante aspecte la care trebuie să fii atent pentru ca alegerea unui lacăt să fie una cu adevărat potrivită.

Câte tipuri de lacăte există?

Un lacăt clasic cu cheie sau un lacăt cu cifru, lacăte realizate din oțel inoxidabil sau din alamă, lacăte cu mâner pivotant sau cu mâner glisant, lacăte cu mânerul înalt sau cu mânerul lat. Există atât de multe modele de lacăte din care ai posibilitatea de a alege că la un moment dat poți ajunge la concluzia că nu poate fi decât o alegere dificilă cea pe care trebuie să o faci. 

Pentru ca lucrurile să fie și mai complicate, află că există lacăte potrivite pentru utilizarea în interior, respectiv pentru utilizare în exterior, dar și lacăte industriale sau lacăte pentru bagaje și altele asemenea. Modul de utilizare a acestora este important, deoarece este nevoie de respectarea caracteristicilor pe care le au lacătele pentru ca specificațiile mediului de utilizare să fie satisfăcute. Altfel spus, este extrem de important să alegi lacătul potrivit pentru mediul în care dorești să îl utilizezi. 

Ce lacăt să alegem pentru interior?

Lacătele pentru interior nu au cerințe speciale legate de materialul din care trebuie să fie realizate, însă este recomandat ca și acestea să fie lacăte rezistente, cu o structură adecvată astfel încât utilizarea să fie cât mai plăcută și îndelungată. 

Pentru interior pot fi folosite cu succes lacătele cu cifru, mai ales că acestea sunt extrem de ușor de utilizat. Modelele de lacăte cu cifru sunt preferate în mod clar pentru utilizarea în interior, mai ales pentru simplul motiv că o cheie atât de mică, pe care trebuie să o folosești pentru deschiderea lacătului, poate fi pierdută cu ușurință, însă cifrul este greu de uitat. 

Acestea pot fi utilizate în diverse scopuri, fie că este vorba despre închiderea unui vestiar din sala de sport sau de la locul de muncă, fie că este vorba despre închiderea unui dulap sau a unui seif. De asemenea, aceste tipuri de lacăte sunt echivalente ale calității și securității ridicate, mai ales dacă sunt respectate două dintre condițiile de bază în designul acestora: să aibă un mecanism de bună calitate și să poată fi combinate cel puțin 4 cifre, în acest fel fiind posibilă obținerea unui număr aproximativ de 10000 de codări. 

Ce lacăt să alegem pentru exterior?

Un lacăt potrivit trebuie să întrunească patru caracteristici de bază: să asigure nivelul de protecție dorit, să poată fi utilizat într-un scop specific, să fie ergonomic, respectiv să aibă tipul de cheie potrivit pentru satisfacerea nevoilor pe care le are utilizatorul. 

Pentru că un lacăt de interior nu are aceleași caracteristici cu unul de exterior, este important să fie ales lacătul potrivit în funcție de mediul în care este utilizat – un lacăt de exterior este tratat împotriva unor condiții climatice neplăcute, este realizat din materiale mai rezistente, așa cum este oțelul inoxidabil ș.a. 

Un lacăt potrivit pentru exterior trebuie să asigure mai ales un nivel de protecție înalt, iar acest nivel de protecție se referă la rezistența acestuia la efracție. Este recomandat în acest sens să fie ales un lacăt cu o închizătoare de calitate, care să fie rezistentă și care să reziste presiunilor. 

Și nu uita că lacătul ales trebuie să fie ușor de utilizat, să aibă lungimea și diametrul mânerului potrivite, respectiv să aibă un sistem de închidere ergonomic, adecvat scopului utilizării. 

Articole asemanatoare

LASA UN COMENTARIU

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!