Tăierea cu laser este una dintre cele mai utilizate metode de prelucrare a obiectelor feroase și neferoase din industria metalurgică, datorită preciziei remarcabile în realizarea pieselor complexe, cu decupaje sofisticate și geometrii variabile.
Din punct de vedere tehnic, debitarea cu laser folosește un fascicul de lumină infraroșie, puternic și concentrat, care topește aproape instant materialul. Ulterior, se utilizează un gaz pentru a sufla tot deșeul rezultat și pentru a lăsa muchiile netede. Procesul se realizează printr-un laser de mare putere controlat prin tehnologia CNC.
Iată 4 avantaje pe care le oferă debitarea cu laser, față de celelalte tehnologii existente pe piață
1. Versatilitate
Laserul este potrivit pentru debitarea unei game extrem de variate de materiale – metal, lemn, plastic, carton, sticlă etc., de forme și de grosimi variate. O singură mașină se poate configura și ajusta pentru a efectua mai multe operațiuni consecutive, fără alte modificări. În plus, debitarea cu laser nu presupune un schimb de componente/consumabile pentru tăieturi diferite, precum în cazul celei cu plasmă, de exemplu.
2. Precizie nemțească
Precizia este unul dintre cele mai mari atuuri ale debitării cu laser, comparativ cu celelalte metode complementare. Datorită fasciculului de lumină foarte concentrat, precizia tăierii este una ridicată, astfel că nu presupune o prelucrare ulterioară. Așadar, pentru a avea la dispoziție piese finite, pregătite pentru a fi asamblate imediat, se poate alege o mașină de tăiat cu laser performantă și de mare precizie, în genul celor comercializate de Vigra.ro, magazin specializat în furnizarea de soluții tehnice pentru creșterea productivității.
3. Calitate excepțională
Datorită preciziei deosebite de debitare, laserul nu lasă bavură și alte reziduuri, decât în cantități extrem de mici, ce sunt îndepărtate foarte rapid. Astfel, nu este nevoie de corecții și șlefuiri suplimentare. În plus, dat fiind faptul că nu există contact fizic între obiectul tăietor și material, frecarea mecanică este inexistentă, astfel încât piesele nu pot fi avariate prin deformări sau zgârieturi.
4. Productivitate sporită
Un alt avantaj al tăierii cu laser îl reprezintă viteza. În acest fel, se vor putea face obiecte în serie într-un interval de timp foarte redus. De asemenea, automatizarea debitării cu ajutorul computerului face ca tot procesul tehnic să fie unul facil și rapid, cu costuri mai mici decât în cazul tăierii mecanice.
În concluzie, debitarea cu laser permite crearea de contururi complexe și netede, pe o mare diversitate de materiale și într-un timp foarte scurt. Chiar dacă investiția inițială într-un astfel de echipament poate fi puțin mai consistentă, randamentul laserului este unul foarte bun, cu un raport de amortizare al costurilor superior față de tehnologiile tradiționale.
Sursa foto: Pixabay.com