TREI tipuri inedite de finisaje pentru interior din lemn

de Casa&Gradina

Finisajele de interior sunt elemente care ofera o imagine deosebita si, in acelasi timp, protejeaza structura de diversi factori, cum ar fi umezeala, igrasia sau mucegaiul. Dintre multiplele variante ce pot fi utilizate in acest sens se remarca lemnul, preferat pentru ca este un material natural si ecologic, avand un pret accesibil si fiind disponibil intr-o varietate de modele si de tipuri de tratamente ce pot oferi imaginea dorita. Cel mai adesea finisajele de interior din lemn sunt utilizate pentru protejarea peretilor sub forma lambriurilor sau a riflajelor si pentru pardoseli.

Pana nu demult, lemnul pentru finisajele interioare era disponibil intr-o varietate redusa de modele, fiind folosite, in special, esentele tari pentru parchet si lambriurile de rasinoase. In prezent, oferta este mult mai diversa, atat in ceea ce priveste tipul de lemn utilizat, cat si in ce priveste tipul de tratament aplicat pentru obtinerea protectiei corespunzatoare si a unei imagini deosebite. Produse de acest tip se pot gasi pe site-ul Enipau.ro, precum si servicii importante, ca de exemplu debitarea si rindeluirea lemnului dupa dorinta clientului si tratarea cu produse pentru protectie.

Iata care sunt cele trei tipuri inedite de finisaje pentru interior din lemn!

  1. Arderea lemnului la suprafata ofera o imagine interesanta, insa multi evita acest tip de finisaj, pentru ca materialul nu este unul rezistent, funinginea se poate desprinde, iar insectele pot afecta structura interioara. O varianta ce utilizeaza aceasta idee si care o duce la un nivel superior este lemnul ars si lacuit de la Enipau, un material ce poate fi montat sub forma de lambriu sau de panou tip riflaj. Pentru a se produce acest tip inedit de finisaj, lemnul este ars in profunzime pana cand este acoperit in totalitate de un strat ars, iar apoi se aplica un tratament termic, ce ofera rezistenta si un look chic. Pentru a obtine o protectie superioara se adauga un strat de ceara speciala, care nu permite patrunderea umiditatii si care ofera un anumit luciu. Datorita imaginii acest tip de lemn poate fi montat in locuinte cu design rustic sau modern;
  1. Lemnul obtine in timp o textura si o culoare deosebita, fiind cautat pentru realizarea unor proiecte frumoase. Din pacate, acest material este greu de procurat, dar este disponibila o varianta la indemana, si anume folosirea lemnului antichizat. Acest tip de material este produs din lemn proaspat, prelucrat intr-un anumit mod pentru a se evidentia fibra si textura, obtinandu-se un material ce seamana la perfectie cu lemnul vechi de zeci sau sute de ani. In plus, fata de varianta originala, lemnul antichizat modern este disponibil intr-o varietate de culori, precum cele clasice (gri, alb, crem) sau moderne, in functie de dorintele utilizatorilor. Pentru a obtine rezistenta maxima, lemnul antichizat poate fi protejat printr-o impregnare cu o lazura speciala, pe baza de ceara;
  1. Lemnul reciclat a fost multa vreme considerat un material inferior si, de multe ori, ajungea sa fie utilizat pentru incalzire. In prezent multe persoane vor sa se bucure de aspectul acestui lemn, obtinut prin invechire si sa-l foloseasca pentru diferite tipuri de finisaje interioare, cum ar fi placarea peretilor, realizarea de pardoseli sau de mobilier. Lemnul reciclat poate proveni din diferite surse. Cele mai valoroase materiale sunt cele provenite din cladiri vechi de zeci sau sute de ani si din tipuri de lemn rezistente, ca de exemplu stejarul.

In concluzie, persoanele care vor sa foloseasca lemnul pentru finisaje interioare de calitate trebuie sa stie ca exista diverse variante ce pot oferi o imagine inedita, care sa reflecte personalitatea lor. 

Surse foto: unsplash.com

Articole asemanatoare