Scurtă istorie a supei de pui, denumită și „penicilină evreiască”

de Casa&Gradina

Supa de pui este simbolul incontestabil al bucătăriei evreiești. Totuși o supă fierbinte, din carne (ingredient rar și scump), nu era întotdeauna un preparat la îndemâna tuturor celor din comunitatea evreiască din Europa de Est.

Cu toate acestea, exista o zi pe an când fiecare familie, fie ea bogată sau săracă, pregătea supă: de Yom Kippur, Ziua Evreiască a Ispășirii.

Noaptea, evreii din comunitățile din Europa de Est fluturau găini vii deasupra capului în cadrul ceremoniei de ispășire numită kapparot și imediat după ceremonie, oamenii mergeau în grup și sacrificau găinile. După câteva ore, satele întregi erau umplute cu aromă de supă proaspătă de pui, care era apoi servită înainte de începerea postului de Yom Kippur.

Supa de pui își are originea în China antică

Chiar dacă de atunci s-au schimbat multe în comunitățile evreiești, în cultura populară europeană (și nu numai), supa de pui rămâne mâncarea evreiască și un simbol al bucătăriei evreiești.

Totuși, ceea ce puțini știu este că originile acestei rețete gastronomice atât de iubite în lumea întreagă se găsesc de fapt în Grecia antică și China antică. Versiunea greacă a evoluat de-a lungul secolelor în supa avgolemono, un fel de ciorbă a la grec, cu ou și lămâie. În cartea „The Book of Jewish Food: An Odyssey from Samarkand to New York”, Claudia Roden a sugerat că această combinație este probabil spaniolă sau portugheză și că a fost adusă în Grecia de evreii sefarzi care au fugit de Inchiziția spaniolă.

Supa chinezească de pui este condimentată de obicei cu ghimbir și scallion, dar principalul element este adăugarea de tăiței. Chinezii au inventat de fapt supa de pui cu tăiței.

Indiferent cum au ales să o prepare popoarele lumii, grecii, chinezii și evreii, cu toții au fost de acord că supa de pui are calități terapeutice misterioase. A fost renumită pentru ameliorarea răcelii și hrănirea femeilor însărcinate și chiar s-a spus că vindecă astmul și lepra – așa cum a afirmat filozoful și medicul evreu din secolul al XII-lea Maimonide în cartea sa „Despre cauza simptomelor”. De aici și denumirea de „penicilină evreiască” dată supei.

Imigranții au dus supa de pui în SUA

Supa de pui a fost adusă în America încă din secolul al XVI-lea datorită imigranților europeni, în principal evrei, menoniți și amiși. Aceștia din urmă au făcut o combinație complet americană adăugând la rețeta de supă de pui porumb uscat și proaspăt pe care l-au „adoptat” de la nativi americani.

Supa de pui a devenit atât de populară în SUA încât, până la mijlocul secolului trecut, rafturile magazinelor alimentare erau aprovizionate cu o varietate de amestecuri instant de supă și de supe la conservă.

Articole asemanatoare