Inceperea noului an scolar este o mare provocare atat pentru copil, cat si pentru parinte fiind asociata cu multe schimbari in viata de zi cu zi. Vor fi noi responsabilitati, in special pentru cei mici care pasesc pentru prima data in curtea scolii. In acest sens, parintii trebuie sa pregateasca cat mai bine acest moment, pentru ca procesul de adaptare la noua realitate sa nu fie dureros si copilul sa se acomodeze cat mai usor.
Pregatirea copilului pentru scoala
La inceput de an scolar parintele trebuie sa mearga la scoala unde copilul va invata. In acest fel, viitorul elev va cunoaste nu doar cladirea in sine, ci si drumul pe care-l va parcurge in urmatorii ani. Datorita acestui fapt, tot in prima zi de scoala, copilul se va simti mai increzator.
Baza pregatirii pentru inceperea scolii consta intr-o discutie parinte-copil – micutul trebuie intrebat daca ii este teama de ceva, daca are vreo ingrijorare. Acesta poate fi primul pas pentru a risipi frica si incertitudinea. Capacitatea unui parinte de a-si asculta copilul, de a vorbi cu el, cu siguranta va da roade in viitor. Este important sa se discute diverse subiecte, sa se faca schimb de opinii si sa se mentina un dialog cu copilul. Acesta trebuie laudat pentru comportament bun si mustrat pentru comportament necorespunzator. De asemenea, trebuie sa i se explice mereu ce a gresit.
Clasa I este o provocare pentru copil
Pentru ca un copil sa faca fata temelor, este necesar sa aiba simtul responsabilitatii dezvoltat si sa i se creeze un mediu deschis care sa-i trezeasca curiozitatea. In acest sens, parintii ii pot oferi diverse lucruri care sa-l atraga, pe care sa le foloseasca cu drag, precum pixuri personalizate, gravate cu numele sau.
De asemenea, merita amintit ca micutii de 7 ani nu sunt capabili sa se concentreze pe o singura sarcina pentru o perioada lunga de timp. Prin urmare, este bine sa se combine temele cu distractia sau sa se organizeze din cand in cand pauze, de exemplu pentru o scurta plimbare.
Programul zilnic al elevului
Inceperea scolii implica multe indatoriri, cum ar fi efectuarea temelor, pregatirea ghiozdanului in fiecare zi sau urmarirea instructiunilor invatatoarei. Acest lucru este complet nou pentru elevul de clasa I si poate fi infricosator. Sarcina parintilor este de a-i asigura copilului necesarul de rechizite pentru clasa 1 pentru ca el sa duca la indeplinire noile sarcini.
Elaborarea programului zilnic
Activitatea copilului trebuie riguros organizata, supravegheata si controlata. Daca el va face totul la voia intamplarii, va intampina probleme in indeplinirea sarcinilor scolare.
De asemenea, este extrem de important ca viitorul elev sa devina din ce in ce mai independent si mai responsabil. Parintele nu il va putea insoti toata ziua, iar invatatoarea va avea grija si de alti copii.
Scoala este locul unde copilul ar trebui sa invete si nu unde trebuie sa fie cel mai bun in toate. Asadar, asteptarile parintilor ar trebui sa mearga mana in mana cu abilitatile sale.