Pașii de urmat dacă vrei să-ți amenajezi singur aleile din curte

de Casa&Gradina

Nimic nu-ți oferă mai multă satisfacție decat un proiect realizat chiar de tine, de la zero! Cu siguranță nu este ușor să-ți construiești singur o casă, dacă nu ai pregătire în domeniu, dar poți face pe cont propriu alte proiecte, ceva mai simple, cum este amenajarea grădinii, spre exemplu. Dincolo de alegerea și plantarea florilor, arbuștilor și pomilor, poți amenaja singur inclusiv aleile din curte.

Vei avea nevoie de mai multe alei de acces, pietonal sau auto, de o terasă frumos pavată și poate chiar de un loc de parcare. Îți prezentăm în acest articol care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi, dacă vrei să realizezi singur această amenajare importantă pentru aspectul și funcționalitatea grădinii tale.

Ca să te asiguri ca pavajul montat de tine este bine realizat, este esențial să respecți etapele de montaj. Iată cum se pun pavelele!

1. Realizarea proiectului

Pentru început, trebuie să măsori corect zonele care vor fi pavate, ca să știi exact ce dimensiune și formă vor avea aleile și terasele. În acest fel, vei putea estima și cantitatea de materiale de care vei avea nevoie.

Tot la acest pas este indicat să alegi modelul și culoarea pavelelor și bordurilor, care trebuie să completeze armonios aspectul exterior al locuinței (să țină cont de forma și culoarea gardului, de aspectul tencuielii decorative de pe casă, de stilul arhitectural etc).

Trebuie să știi că există mai multe tipuri de pavele, iar atunci când alegi modelul dorit este bine să ții cont nu doar de forma și culoarea dalelor, ci și de destinația lor. Spre exemplu, pentru aleile de acces auto ar fi bine să alegi pavele mai rezistente, cum este pavajul Dublu T. Pentru aleile pietonale în schimb, poți monta și pavele mai subțiri și mai accesibile.

2. Executarea terasamentului

Realizarea terasamentului presupune pentru început delimitarea zonei care urmează să fie pavată. Poți folosi în acest scop țăruși și sfoară. Apoi trebuie să decopertezi zona, adică să scoți stratul de pământ până la o adâncime de aproximativ 35 cm, având grijă să obții o pantă ușoară, pentru scurgerea apei de ploaie. Urmează turnarea stratului de balast/pietriș, care trebuie să aibă o grosime de cel puțin 20 cm. Folosind o placă vibrantă, trebuie să compactezi balastul în straturi succesive. Ca să te asiguri că stratul de pietriș nu va pătrunde în sol, poți aplica și un strat de geotextil, înainte de turnarea balastului.

3. Montarea bordurilor

Următoarea etapă, după turnarea și compactarea primului strat de balast, este montarea bordurilor. Acestea trebuie să fie montate pe o fundație de beton de aproximativ 10×15 cm în cazul bordurilor pietonale sau de 10×20 cm în cazul celor carosabile. Folosește o nivelă și un teodolit pentru a putea alinia corect bordurile.

4. Nivelarea stratului de nisip

După ce ai montat bordurile, este momentul să torni stratul final de nisip, care trebuie să aibă o grosime de aproximativ 6 cm. Tot cu ajutorul plăcii vibrante, vei compacta bine nisipul, asigurând o pantă de scurgere cu o înclinare de 1%. Pentru nivelarea corectă a stratului de nisip poți folosi țevi, care să fie așezate paralel, iar cu ajutorul unui dreptar vei nivela foarte simplu nisipul.

5. Montarea pavelelor

Proiectul tău este aproape gata! Mai trebuie doar să montezi pavelele! Dalele trebuie așezate pornind de la o linie dreaptă sau de la un unghi de 90 de grade. Fixează pur și simplu pavelele una lângă alta pe stratul de nisip, ai grijă să fie aliniate perfect și bate-le ușor cu un ciocan de cauciuc. Dacă este nevoie, poți tăia dalele de pe margini cu flexul, ca să se încadreze în forma și dimensiunea aleii dorite de tine. Înclinarea aleii astfel realizate poate fi verificată cu ajutorul unui boloboc, chiar după montarea primelor pavele, pentru a te asigura că ai obținut o pantă ușoară, pentru scurgerea apei.

6. Umplerea rosturilor

Etapa finală a proiectului tău o reprezintă umplerea rosturilor dintre pavele. Trebuie doar să presari un strat fin de nisip peste dale, apoi să mături ce este în exces și să folosești din nou placa vibrantă, ca să tasezi bine pavajul. Dacă este necesar, poți aplica un nou strat de nisip, dar ține cont că va fi nevoie să reumpli periodic rosturile.

Dacă vei respecta acești pași foarte simpli, vei putea să-ți amenajezi singur aleile din curte, iar rezultatul va fi unul cu care te vei putea mândri.

Articole asemanatoare