Dacă proiectele DIY te entuziasmează mai mult decât să cumperi produse ready-made pentru casa și grădina ta, atunci cu siguranță bricolajul este o pasiune pentru tine. Și nu e de mirare, având în vedere că astfel de poți bucura de obiecte, instalații sau intervenții personalizate exact pe gustul tău. Cu toate acestea, înainte de a demara următorul tău proiect DIY, este bine să te asiguri că iei în considerare toate normele de protecție, pentru a nu te accidenta. Descoperă sfaturile noastre pentru siguranța ta atunci când lucrezi în casă și în grădină!
Prevenirea focului
Este indicat ca întotdeauna să ai la îndemână un extinctor. De asemenea, fii foarte atent la cârpele îmbibate în ulei sau acoperite de solvenți. Cel mai bine este să le depozitezi într-un recipient etanș de metal, cu capac, preferabil plin pe jumătate cu apă. Atunci când arunci astfel de cârpe sau lavete folosite în diverse proiecte de bricolaj, ai grijă să nu existe posibilitatea ca acestea să cauzeze un incendiu.
Folosește cleme pentru a fixa obiectele la care lucrezi
În cazul în care, spre exemplu, modelezi sau șlefuiești o bucată de lemn, nu o ține în mână sub nicio formă. Investește într-o varietate de cleme de diverse dimensiuni, care să te ajute să fixezi obiectul la care lucrezi, oricare ar fi acesta.
Ține la îndemână o trusă de prim-ajutor
Indiferent de locul în care lucrezi, fie că acesta este garajul, bucătăria, atelierul sau șopronul din curte, este bine să ai la dispoziție o trusă de prim-ajutor și să o folosești atunci când apare o urgență.
Iluminatul este esențial
În locuința ta iluminatul e mai degrabă o chestiune care ține de designul interior. Cu toate acestea, în garaj, în pivniță sau în atelier, este vorba în primul rând de siguranță. De aceea, asigură-te că atunci când lucrezi ai deasupra capului o lumină puternică pe care o poți aprinde când intri în spațiul de lucru. Poți opta inclusiv pentru corpuri de iluminare a taskurilor. În definitiv, LED-urile nu sunt foarte scumpe și își fac treaba de minune.
Folosește echipament de protecție
Poartă ochelari de protecție, mănuși, dopuri sau căști pentru urechi, mască de sudură sau chiar mască de gaze, în funcție de tipul proiectului tău și de instrumentele pe care le folosești. Cel mai bun mod prin care te poți asigura că vei folosi echipamentul de protecție este să îl ai mereu la îndemână.
Investește, așadar, în echipament de calitate și depozitează-l în locurile în care plănuiești să lucrezi la proiectul tău. Dacă nu dorești să achiziționezi din magazine fizice, poți pur și simplu deschide laptopul pentru a vedea produsele existente pe diverse platforme. Spre exemplu, poți să vezi măștile de sudură disponibile online, sau alte echipamente de protecție care-ți vor fi utile.
Ai grijiă să nu te împiedici
Atunci când lucrezi la un proiect, ți se poate întâmpla să te trezești că spațiul tău de lucru a ajuns un mic dezastru, cel puțin în ce privește ordinea. Cu toate acestea, ai grijă să nu te împiedici de un prelungitor care-ți stă în cale sau să aluneci pe o pată de ulei. Fă curat în atelierul tău la finalul fiecărei zile, astfel încât a doua zi să fii deja gata de lucru în cel mai scurt timp.
Aerisește atunci când văruiești sau vopsești
În general, aceste activități nu sunt atât de periculoase comparativ cu alte tipuri de proiecte DIY, dar este bine să nu uiți să aerisești camera. Deschide ferestrele și folosește ventilatoare. În cazul în care lucrezi într-o încăpere dificil de aerisit, ia în considerare purtarea unei măști de protecție.
Oricare ar fi următorul tău proiect DIY, este important să te asiguri că îți iei toate măsurile de protecție: ține un extinctor la îndemână, poartă echipament de protecție, investește în cleme și în corpuri de iluminat de calitate, elimină obstacolele de care te poți împiedica și aerisește atunci când văruiești. Mult succes!