Exista o multime de intrebari in ceea ce priveste laptele praf. Modul in care este produs, ce nutrienti ofera, daca durata lunga de valabilitate ii afecteaza proprietatile, etc. Din acest motiv, dorim sa explicam intr-un mod clar si simplu toate particularitatile laptelui praf.
PREGATIREA LAPTULUI PRAF
Laptele este supus unui tratament termic, de obicei o pasteurizare la temperatura ridicata, urmata de un proces de concentrare in mai multe etape pentru a indeparta apa, in special in doua etape pana la o concentratie de aproximativ 45%.
AVANTAJELE LAPTULUI PRAF FATA DE LAPTELE LICHID
Laptele praf are o perioada de valabilitatea mult mai mare decat versiunea sa lichida. In medie, laptele lichid tine, odata deschis, 6-7 zile la frigider inainte sa inceapa sa se strice. Pe de alta parte, durata de valabilitate a laptelui praf este de pana la 18 luni.
De asemenea, spre deosebire de laptele lichid, care trebuie pastrat la rece tot timpul pentru a preveni stricarea acestuia, laptele praf poate rezista la o varietate de temperaturi si conditii.
DIVERSITATE
Exista o multime de marci care produc lapte praf, eu de exemplu cumpar doar lapte praf Humana.
TRANSPORTURI SI BENEFICII ECONOMICE
Laptele lichid este transportat in camioane izoterme la o temperatura de 1-8 grade, in timp ce laptele praf nu are nevoie de refrigerare pentru transport. Deoarece produsul cantareste mai putin decat laptele lichid (datorita eliminarii apei, greutatea si volumul sau scad cu aproximativ 75%) si nu necesita refrigerare in timpul transportului, laptele praf este mai ieftin de transportat, pastrand astfel preturile de vanzare mai reduse.
NUTRIENTI
Laptele praf are o valoare energetica ridicata si o cantitate foarte mare de proteine datorita concentrarii. De asemenea, are o cantitate foarte mare de calciu si o cantitate mare de vitamine solubile in grasimi (A, E si K).
Din putin lapte praf poti face o cantitate mare de lapte atunci cand este amestecat cu apa si este posibil sa se concentreze astfel incat contributia nutritionala sa fie mai mare,cum ar fi in cazul sportivilor, care au nevoie de nutrienti, in special dupa antrenament.