Cum se alege un hidrofor

de Casa&Gradina

În urmă cu zeci de ani, bunicii cărau gălețile pline cu apă de la puțuri și fântâni, dar astăzi nepoții lor au avantajul de a se bucură de o facilitate care a apărut de piață de mult timp, dar care este încă la mare căutare: hidroforul. Adâncimea sursei de apă, dar și înălțimea de refulare sunt criteriile principale după care se aleg hidrofoarele.

Pentru că în țară sunt multe localități care nu sunt racordate la o rețea de apă și canalizare, iar locuințe se tot construiesc, mai ales în această perioada, oamenii caută soluții pentru a se bucură de apă cea de toate zilele, atât pentru consumul casnic, cât și pentru grădini. Așa că apelează la hidrofoare care sunt o soluție la îndemână și practică.

Ce este un hidrofor 

Hidroforul reprezintă un sistem automatizat care, fiind racordat la o instalație electrică și folosindu-se de o presiune constanța, aduce apă dintr-o rețea subterană (conducte sau puțuri) și o redistribuie în funcție de necesitățile unei persoane.

Înainte de a alege unul, trebuie să se țină cont, în primul rând, de adâncimea sursei de apă. Puțul este situat până la 9 metri, la 25 sau mai mult de 25 de metri? Pentru fiecare nevoie, există o soluție:

·      Hidrofoarele de suprafață – sunt potrivite pentru adâncimi de până la nouă metri.

·   Hidrofoarele cu pompă cu ejector se folosesc în cazul adâncimilor de până la 25 de metri. Pompă se instalează tot la suprafață, dar în apă (din puț sau din fântână) se introduce un ejector, care se conectează la pompă prin două țevi, una de absorbție, iar altă de presiune.

·      Hidrofoarele cu pompă submersibilă – se introduc la adâncimi de peste 25 de metri. De dată această pompă se amplasează chiar în apă de unde trimite apă în rezervor.

Pe lângă adâncimea sursei de apă, foarte importantă în alegerea hidroforului este și înălțimea de refulare, adică înălțimea maximă până la care hidroforul poate să refuleze apă la o presiune optimă. Este cazul clădirilor cu mai multe etaje, în special.

Motorul contează de asemenea foarte mult în alegerea lui. Cu cât este mai puternic, cu atât va fi mai bun pentru adâncimi mai mari.

Filtrul de apă – este mai mult decât indicat acolo unde apă este murdară, cu impurități.

Materialul hidroforului – acesta este de obicei realizat din fontă sau inox, pentru a rezistă la temperaturi și condiții dificile.

Capacitatea rezervorului – va trebui aleasă în funcție de necesități, de membrii familiei, de numărul băilor din casă sau dacă se are în plan și irigarea unei grădini. Pentru o locuință mică este suficient un rezervor de până la 30L, iar pentru nevoi mai mari, se recomandă unul de 100 L.

Articole asemanatoare