Cum îți pregătești casa pentru un blackout?

de Casa&Gradina

Criza energetică pe care o traversăm și penele masive de curent pe care le întâmpină vecinii noștri din Ucraina și Republica Moldova alimentează tot mai mult temerile privind ivirea unei situații similare și în țara noastră. Autoritățile române declară însă că un blackout este puțin probabil, întrucât rețeaua noastră de electricitate este una stabilă. În plus, ea este conectată la infrastructura continentală de transport a energiei.

Cu toate acestea, deși nu există riscuri majore să rămânem în frig, trebuie să fim pregătiți pentru orice scenariu, mai ales că ne așteaptă cel puțin trei luni de iarnă grea, cu temperaturi scăzute.

Iată ce poți face pentru a-ți păstra confortul termic din locuință, chiar și în cazul unei pene de curent:

  • Dacă stai la casă, cumpără-ți un generator!

Întreruperea energiei electrice într-o zi geroasă de iarnă este o situație extrem de  neplăcută, cu care sigur te-ai confruntat cel puțin o dată. Dacă încă nu ți-ai stricat soba veche sau teracota pe lemne, problema poate fi rezolvată rapid. Însă, cei care și-au construit case mai noi, au ținut să-și monteze sisteme moderne, integrate, de producere a căldurii și apei calde, care folosesc energia electrică pentru funcționarea pompei de recirculare a agentului termic. În acest caz, cea mai bună soluție este să optezi pentru un generator pe benzină sau motorină, pe care să-l conectezi direct la instalația casei.

Pentru locuințele încălzite cu centrale termice pe gaz/combustibil solid sau electrice, cel mai util și recomandat este să-ți cumperi un generator cu automatizare, avantajul fiind că nu implică prezența ta fizică în locație în momentul în care se produce întreruperea alimentării cu energie.

  • Dacă stai la bloc, ia-ți un sistem UPS cu baterie staționară!

Locuirea la bloc presupune reguli diferite de conviețuire în comun, astfel că, în cazul unei pene de curent sau a unei supratensiuni, cea mai bună variantă pentru tine este achiziționarea unui sistem UPS (Sursă Neîntreruptibilă de Curent), care, împreună cu o baterie staționară, au rolul de a asigura alimentarea continuă a instalației din apartament până la revenirea electricității. În ceea ce privește funcționarea centralei, UPS-urile transformă energia stocată în baterie pentru a menține o perioadă de timp pompa în funcțiune.

Cele mai bune baterii staționare sunt cele bazate pe tehnologii avansate de tip VRLA AGM, care conțin acumulatori performanți si durabili. Un alt avantaj al acestora este că sunt foarte rezistente la descărcări profunde. Dacă vrei să-ți achiziționezi o asemenea baterie, intră acum pe magazinul online al celor de la Sorgeti.ro și vezi acumulatorii pentru centrale termice puși la dispoziție de către specialiștii de acolo!

Indiferent în ce tip de locuință îți petreci viața, este important să alegi una dintre cele două variante, pentru ca următoarea pană de curent să nu te ia prin surprindere. Desigur, mai sunt și alte alternative care-ți asigură electricitate 24/7, în mod autonom față de rețeaua națională și fără stresul rămânerii în beznă: panourile fotovoltaice. Instalarea acestora este însă una destul de costisitoare și necesită timp, motiv pentru care trebuie să o privești ca un proiect de viitor.

Sursa foto: Pixabay.com

Articole asemanatoare