Ce poți face acum pentru o grădină mai frumoasă la anul, câteva păreri de la Grădinamax

de Casa&Gradina

Deja se poate simți răcirea ușoară a vremii, ceea ce înseamnă că în curând activitățile tale legate de grădinărit vor lua sfârșit. Dar, înainte să pui totul deoparte, e bine de știut că sunt anumite lucruri pe care le poți face, pentru a te bucura de o grădină și mai frumoasă în anul ce vine. Găsești mai jos câteva  păreri de la Grădinamax, ușor de aplicat, ce vor pregăti terenul pentru sezonul următor.

  • Curăță grădina de legume puțin câte puțin

Pe măsură ce plantele își încheie perioada de vegetație și încep să se usuce, le poți scoate una câte una. Nu e deloc recomandat să lași plantele uscate în grădină, pentru că pot favoriza apariția dăunătorilor și a bolilor, pe parcursul sezonului rece. În final, grădina ta trebuie să fie complet curată și lipsită de uscături. 

Vrei să faci compost din materia vegetală colectată? Poți face asta, cu anumite observații. De exemplu, evită să compostezi roșii și ardei, pentru a nu pofti în grădină melci, insecte nedorite și fungi ce pot afecta, pe viitor, calitatea solului din grădină. 

  • Ai grijă de sol

Acțiunile menite să îmbunătățească calitatea solului sunt întotdeauna binevenite în grădină. Pentru că ia timp ca solul să ajungă la parametrii doriți, e bine să începi din timp pregătirea acestuia. De exemplu, la sfârșitul sezonului e momentul ideal pentru a face un test de pH. Găsești un astfel de test în magazinele de profil și vei știi dacă e necesar să ajustezi pH-ul solului pentru sezonul ce vine.

După curățarea grădinii este un moment prielnic să adaugi materie organică în sol. Fie utilizezi compost, fie folosești gunoi de grajd. În ambele situații, adaugă materia începând din toamnă, pentru a avea timp să se descompună până când va începe sezonul de plantare în primăvara următoare. 

  • Separă plantele care s-au prea înmulțit

Temperaturile scăzute din zilele de toamnă sunt ideale pentru a împărți și transplanta plantele perene. În funcție de cum evoluează vremea în zona unde locuiești, poți face acest tip de operațiune în a doua jumătate a lunii octombrie, pentru a permite plantelor să se acomodeze cu noua locație. Aici vorbim de plante cu bulbi, dar și rizomi. Așadar, dacă ai tufe ce sunt prea înghesuite, rărește-le și găsește-le o altă locație în grădină sau oferă-le cadou altor pasionați de grădină.

  • Plantează bulbi de primăvară

Vrei să te bucuri în primăvară cât mai timpuri de flori și plante verzi? Atunci cel mai bine e să plantezi bulbii de primăvară din toamnă. Bulbii de lalele, narcise și alte plante timpurii pot fi plantate înainte ca solul să înghețe. Astfel, vor fi primele care vor răsării când vremea va fi suficient de caldă.

  • Plantează pomi

Dacă vrei să ai parte de noi pomi în grădină, planifică plantarea lor din toamnă. Acest lucru e benefic pentru pomi pentru că au timp suficient pentru a dezvolta rădăcini în timp ce partea de sus a pomului este inactivă. Din acest motiv, în primăvară vor avea un start mult mai bun și mai rapid. 

Pentru o plantare adecvată, sapă o groapă de două ori mai adâncă și mai lată decât circumferința rădăcinilor. După ce ai poziționat rădăcinile în groapă, adaugă mulci împrejur pentru a le proteja mai bine de frig. Apoi, udă bine în următoare săptămână, pentru a încuraja rădăcinile să se înfingă bine în sol. 

  • Scapă de buruieni

Toate buruienile pe care le vezi trebuie smulse, pentru că altfel vor produce semințe și se vor înmulți, iar anul ce vine asta înseamnă mai multe buruieni de gestionat. În plus, buruienile care se usucă pot deveni adăpost pentru boli și dăunători. Așa că depune un ultim efort de a te scăpa de buruieni, pentru un start mai curat în primăvară. 

Toate aceste lucrări, ce le poți desfășura pe parcursul lunilor de toamnă, nu doar că îți vor oferi un start mult mai bun, dar vor contribui la dezvoltarea unei grădini de succes. Așadar, nu te grăbi să pui uneltele de grădină în cui, ci ține cont de aceste păreri de la Grădinamax și pune în practică ce ai aflat. Cu siguranță îți vei mulțumi în primăvara anului următor. 

Articole asemanatoare