Daca ai decis sa mergi la un cabinet psihiatrie in Bucuresti, dar nu stii exact cu ce se ocupa un psihiatru, afla ca acesta este medic. Astfel, are o pregatire medicala generala de aproximativ cinci ani. El este capabil sa diagnosticheze, sa prescrie si sa administreze tratamente.
Ce este un psihiatru?
Un psihiatru este un medic specialist, la fel ca un cardiolog sau un chirurg. Asadar, pe langa educatia medicala generala, el are inca cinci sau sase ani de pregatire in timpul caruia se va concentra asupra bolilor mintale. Psihiatrul este singurul specialist in boli mintale care poate pune un diagnostic pe baza unei evaluari cuprinzatoare, incluzand un examen mental si fizic, teste de laborator, imagistica medicala si un istoric psihosocial detaliat. Odata pus diagnosticul, psihiatrul poate trata el insusi boala mintala sau poate coordona tratamentul pacientului sau.
Exista psihiatrii care lucreaza in cabinete private, insa lucreaza si in clinici si spitale ca parte a echipelor multidisciplinare formate din asistenti medicali, psihologi, terapeuti ocupationali si asistenti sociali. Unii sunt specializati in psihiatrie pentru copii si adolescenti (psihiatrie pentru copii), altii pentru psihiatrie pentru varstnici (gerontopsihiatrie), dar toti psihiatrii pot lucra cu toate grupele de varsta. Unii fac, de asemenea, o subspecialitate in psihiatrie criminalistica.
Cum sa alegi intre un psiholog si un psihiatru?
Un psihiatru nu este psiholog. Psihologul are pregatire de masterat sau doctorat in psihologie si nu are pregatire medicala. Desi au domenii de practica conexe si lucreaza adesea impreuna, psihologii si psihiatrii sunt profesionisti diferiti.
Daca nu stii ce sa alegi intre psiholog si psihiatru, afla ca totul depinde de fiecare. Unii oameni vor prefera sa vada un psiholog, deoarece au in vedere conotatii negative cu privire la psihiatri, chiar daca adesea gresesc. Altii care se concentreaza pe aspectul pecuniar vor consulta mai usor un psihiatru. Altii, in cele din urma, ii consulta pe cei doi in paralel: psihiatrul prescrie medicamentele si psihologul ofera sprijin psihologic. Unii psihiatri se ocupa in principal de diagnosticul si prescrierea medicamentelor, altii, dimpotriva, ofera psihoterapie, chiar si psihanaliza. De partea psihologilor, practicile variaza.
Ce trateaza un psihiatru?
Psihiatrul este specializat in gestionarea tulburarilor de comportament si de personalitate. Diferite boli intra in domeniul sau de competenta:
- depresie,
- schizofrenie,
- psihoze,
- tulburari bipolare
- depresie maniacala,
- dependente,
- fobii,
- tulburari paranoide,
- tulburari maniacale,
- autism.
Dar psihiatrul se poate ocupa si de tulburari mai putin grave, cum ar fi: anxietate, tulburari de somn sau de alimentatie.