Care sunt principalele tipuri de cafea?

de Casa&Gradina

In momentul in care isi cumpara o cafea, oamenii se gandesc sau deja stiu ce sa aleaga, fie ca este expresso, cafea normala, cu lapte sau cappuccino, dar gustul acestor sortimente este influentat de mai multi factori, printre care si tipul de cafea din care sunt obtinute. 

Cu toate ca exista in jur de 80 de soiuri de cafea plantate la nivel global, cele mai cunoscute si cultivate tipuri sunt cafeaua Arabica si cafeaua Robusta. Acestora li se mai adauga inca doua tipuri de cafea mai putin cunoscute: cafeaua Liberica si cafeaua Maragogype. 

Care sunt caracteristicile fiecarui tip de cafea? 

Cunoscuta si apreciata bautura energizanta, cafeaua este obtinuta din boabe de cafea, care reprezinta, de fapt, semintele fructelor produse de arborele de cafea, cunoscute drept cirese. Aceste fructe pot fi consumate ca atare, insa gustul lor este complet diferit de cel al bine cunoscutei cafele. 

Exista anumite zone care sunt propice cultivarii arborilor de cafea, datorita combinatiei dintre altitudine, sol si vreme. Aceasta combinatie se regaseste in peste 50 de tari din intreaga lume, care impreuna alcatuiesc „Centura cafelei” si care provin din regiuni diferite, cum ar fi Asia, Africa sau America Latina. 

Dintre tipurile de cafea, Arabica este cea mai raspandita si cea mai consumata, deoarece are aroma si gustul mult mai rafinate decat alte specii de cafea. Aceasta este cultivata, in special, in America Latina si in Africa. 

In ceea ce priveste cafeaua Robusta, aceasta este mai rezistenta la boli si la daunatori, precum si la un climat mai putin favorabil, motiv pentru care se cultiva mai ales in India, Indonezia si Africa. Gustul acestei cafele este mai neutru, fiind folosita adesea pentru gama de cafea solubila. 

Daca gustul boabelor de cafea Liberica – cultivate in campiile din Africa si America de Sud –  este considerat mediocru, licoarea obtinuta din boabele de cafea Maragogype are o calitate medie si superioara. Aceasta este, de fapt, un hibrid intre cafeaua Arabica si cea Liberica, motiv pentru care este cultivat in locuri variate, cum ar fi Brazilia, Guatemala, Mexic, Columbia. Cu toate acestea, cafeaua Arabica se mentine pe primul loc in preferintele consumatorilor. 

Care sunt factorii care influenteaza gustul cafelei? 

Desi taria si gustul cafelei este determinat de soiul boabelor din care este facuta, acestea sunt influentate si de alti factori, cum ar fi gradul de rasnire, tipul de prajire sau modul de preparare.  

Chiar si prajirea cafelei este de mai multe tipuri, de la prajirea americana, considerata prajirea obisnuita, medie, la prajirea franceza – prajirea boabelor timp indelungat – si pana la prajirea italiana, folosita pentru a obtine aroma puternica, specifica sortimentului expresso. De asemenea, mai exista si prajirea europeana si cea vieneza, care sunt similare si consta in combinarea prajirii puternice cu cea moderata, dar in cantitati diferite. 

Astfel ca cei care iubesc acest elixir negru pot alege dintr-o varietate de tipuri si sortimente de cafea, de la cafea boabe, pe care sa o rasneasca singuri, la sortimentele cu arome adugate, cum ar fi, de exemplu, vanilie, ciocolata, scortisoara sau rom. Orice gust poate fi satisfacut. 

Articole asemanatoare