Apneea în somn poate afecta pe oricine, însă se pare că este mult mai răspândită în rândul bărbaților, în special a celor cu vârsta de peste 50 de ani, supraponderali. Unele persoane care suferă de apnee se confruntă cu o întrerupere a respirației pe timp de noapte chiar și de câteva sute de ori. Tocmai din acest motiv, este important ca această afecțiune să fie diagnosticată cât mai repede de către un medic specialist și să fie tratată corespunzător pentru a nu duce la apariția unor boli mai grave. Pe lângă sfaturile și tratamentul primit de la medic, există și alte lucruri pe care le poți face pentru a reduce frecvența episoadelor de apnee în somn.
Schimbarea poziției de somn
S-a demonstrat faptul că oprirea respirației în timpul somnului are loc de cele mai multe ori atunci când pacienții dorm pe spate. Prin urmare, dacă vrei să reduci frecvența acestor situații, ar trebui să încerci să îți schimbi poziția de somn și să dormi într-o parte. Bineînțeles, ca să te bucuri de un somn confortabil în această poziție, ai nevoie de o saltea bună, cum ar fi cea cu spumă de memorie, ce se pliază perfect pe forma corpului. Dacă nu ai acum buget pentru schimbarea saltelei, poți îmbunătăți confortul oferit cu toppere ce se așează deasupra saltelei vechi.
Pierderea kilogramelor în plus
Unul dintre factorii declanșatori ai apneei în somn este supraponderabilitatea. Dacă te încadrezi în categoria persoanelor cu kilograme în plus, ar trebui să faci un efort pentru a scăpa de ele. Adoptă o alimentație echilibrată, fă mișcare zilnic (mai ales înainte de culcare) și vei vedea că te vei simți mult mai bine și vei scăpa treptat și de apnee. Acest sfat îți va fi oferit și de medicul care îți va prescrie un tratament apnee potrivit – este una dintre recomandările necesare în cazul acestei tulburări de somn.
Folosirea produselor pentru decongestia nazală
Apneea în somn poate fi provocată și de anumite probleme ale sinusurilor sau de congestia nazală, iar o modalitate bună de a reduce frecvența episoadelor de apnee este folosirea spray-urilor nazale sau a altor produse (cum ar fi benzi de respirație) care ajută la îmbunătățirea respirației. Bineînțeles, aceste produse ar trebui folosite doar la recomandarea medicului, mai ales că spray-urile nazale pot crea dependență.
Apneea în somn este o afecțiune destul de complexă ce necesită o atenție la anumite obiceiuri care o pot agrava. Spre exemplu, nu este indicat să apelezi la somnifere atunci când suferi de apnee pentru că duc la o relaxare prea mare a căilor respiratorii și la o prelungire a episoadelor de apnee pe durata nopții. Ține cont de sfaturile de mai sus și de recomandările medicului și totul va fi bine!