Blatul de bucătărie este unul dintre elementele esențiale ale mobilei din zona de gătit, astfel că este indispensabil în orice proiectare. Există o varietate de modele pe piață, de la tipul de material utilizat până la preț, așa că sarcina de a alege piesa potrivită pentru bucătăria ta nu este chiar ușoară.
Înainte de a alege blatul de bucătărie, informează-te în privința tuturor materialelor și ține cont de caracteristicile lor, de nevoile tale și, bineînțeles, de bugetul pe care îl poți pune la dispoziție. Este indicat să ai temele făcute, măcar în mare parte, atunci când apelezi la ajutorul unei echipe care să îți realizeze mobila de bucătărie la comandă.
Citește în continuare câteva sfaturi de selecție care îți vor ușura mult sarcina de a alege blatul de bucătărie.
1. Alege materialul blatului în funcție de cât timp petreci în bucătărie
Timpul pe care obișnuiești să îl petreci în bucătărie este un criteriu esențial în alegerea blatului de bucătărie. Dacă te numeri printre persoanele care gătesc des și care fac parte dintr-o familie mai mare, atunci cu siguranță blatul va fi mereu în centrul atenției. Ai nevoie de un blat de bucătărie realizat dintr-un material mai rezistent, care să își mențină aspectul timp îndelungat și să nu se deterioreze după primul an. Blaturile de bucătărie din piatră naturală, din compozit ori din inox sunt alegerea potrivită în acest caz, însă necesită și un buget mare.
La polul opus, dacă nu gătești mult, locuiești singur ori obișnuiești să iei des masa în oraș, poți opta pentru blaturi din PAL și MDF. Acestea se pot deteriora mai ușor, astfel că este indicat să folosești întotdeauna tocător pentru pregătirea alimentelor.
2. Ține cont de întreținerea blatului de bucătărie
Întreținerea blatului de bucătărie este alt criteriu important care trebuie să atârne în balanță atunci când îl achiziționezi.
Blaturile din PAL melaminat sunt ușor de montat și întreținut. Cu puțină experiență în domeniul bricolajului, poți monta și singur acest tip de blat dacă produsul este finit. Concepe mobila la comandă cu MAM Bricolaj, echipa te va consilia pentru proiectare și realizare. Găsești toate piesele, de la blat și corpuri de bază până la accesorii, într-un singur loc, fără să mai pierzi timp prețios.
Alte tipuri de blaturi care se întrețin ușor sunt cele din piatră precum granitul și marmura, însă sunt necesare produse speciale pentru protecție, iar instalarea este mai complicată fiind vorba de materiale grele.
3. Cunoaște caracteristicile materialelor folosite la mobilă
Nu poți să cumperi un blat de bucătărie până nu te pui la curent cu principalele caracteristici ale materialelor prezente în comerț. Blatul din PAL melaminat reprezintă cea mai populară alegere grație prețului, al designului atrăgător și modern și al ușurinței de utilizare și întreținere. Blatul de bucătărie din lemn oferă o notă caldă și unică spațiului, însă nu se potrivește în orice tip de design, iar întreținerea este mai costisitoare.
Granitul este tot mai apreciat în amenajările interioare, ceea ce se datorează proprietăților pe care la are: rezistență îndelungată și aspect estetic deosebit. Și blatul din marmură reprezintă o alegere inspirată pentru mobila de bucătărie. Materialul este rezistent în timp, se poate prelucra ușor după dimensiunile spațiului și oferă luminozitate. Un dezavantaj ar fi că se pătează ușor și că este mai scump față de alte materiale.
Blatul din compozit este rezistent la deteriorări mecanice, nu permite infiltrarea umezelii, este termorezistent, iar zgârieturile superficiale se pot repara ușor. Acest model este destul de scump, necesită montaj de specialitate, ceea ce generează și costuri suplimentare.
4. Stabilește de la început un cost pe care ți-l permiți
Ultimul, dar nu cel din urmă, bugetul este alt criteriu de selecție pe care specialiștii te sfătuiesc să îl iei în calcul chiar de la început. Poți observa că ceea ce îți place mai mult nu îți poți permite, astfel că este bine să stabilești exact unde te încadrezi. Totuși, diversitatea de modele de pe piață îți va permite să combini designul atrăgător cu rezistența și cu bugetul tău. Spre exemplu, PAL-ul melaminat este cel mai accesibil material, se găsește în diverse culori și poate imita textura unor materiale mai scumpe precum piatra ori lemnul.
Tot bugetul este un factor important și în cazul în care vei folosi în interes propriu bucătăria ori urmează să închiriezi casa respectivă. Multe persoane investesc mai puțin într-un spațiu pe care îl închiriază și pun mai mulți bani la bătaie în propria casă.
Blatul de bucătărie este un element-cheie în amenajarea bucătăriei și va face, cu siguranță, diferența atât în ceea ce privește designul, cât și funcționalitatea.