Lavoarele reprezintă obiecte ceramice sau din piatră naturală pentru baie care sunt utilizate pentru realizarea proceselor uzuale de igienă. În general, lavoarele sunt susținute pe blaturi speciale de baie, însă există și anumite tipuri de lavoare care pot fi încastrate în perete. Indiferent de tipul lavoarului, pentru păstrarea aspectului său este important să îi oferi grija și mentenanța cuvenită. Iată care sunt regulile pe care trebuie să le respecți atunci când vine vorba despre lavoare și cum le poți păstra frumusețea cât mai mult timp.
Igienă, înainte de toate!
Lavoarele sunt obiecte sanitare și, ca fiecare dintre acestea, necesită o igienă temeinică. Astfel, este necesar ca lavoarul să fie întotdeauna păstrat curat și igienizat. Lavoarele trebuie igienizate luând în calcul și materialele din care sunt realizate acestea. Poți să vezi gama de lavoare aici, dar și noutățile în domeniu pentru a alege în mod eficient și, desigur, pentru a putea opta pentru metodele potrivite de igienizare.
Poți găsi lavoare din marmură, granit sau travertin, sau chiar lavoare din ceramică, în culori și dimensiuni diferite, în funcție de cerințele pe care le ridică baia pe care dorești să o amenajezi.
Clorul nu este soluția potrivită pentru curățare!
În afară de lavoarele ceramice, lavoare care pot fi curățate cu clor, cele din piatră naturală necesită soluții mai blânde de curățare. Aceste substanțe pot fi găsite în magazinele care comercializează de fapt și piatră naturală tocmai pentru a oferi suport beneficiarilor.
Agenții de curățare acționează delicat asupra suprafețelor din piatră naturală și le protejează astfel încât acestea să își păstreze cât mai mult strălucirea și aspectul. Este important ca produsele cu clor sau cele pe bază de agenți chimici puternici să nu fie folosite, deoarece acestea deteriorează suprafețele din piatră naturală producându-le decolorări.
Nu lăsa depunerile de calcar să se formeze
Depunerile de calcar apar din cauza apei dure, dar și din cauza stropilor de apă uscați pe suprafețe. Apa dură poate cauza depunerile de calcar care se curăță cu dificultate și care se văd cu ușurință, mai ales în cazul lavoarelor din piatră naturală. În cazul în care optezi pentru lavoare în culori închise, cum ar fi negrul, verdele sau griul închis, vei putea observa pe suprafața lavoarelor zone albe care vor strica aspectul produselor.
Pentru a te asigura că nu apare calcarul pe aceste suprafețe, curăță frecvent lavoarul cu ajutorul unui detergent cu acțiune blândă și șterge foarte bine stropii de apă care rămân după utilizare. În acest fel, nu se va mai forma la fel de ușor calcarul și nici nu vei fi nevoit să apelezi la produse chimice sau procedee distructive de curățare.
Impermeabilizează lavoarul!
Deși, unele produse sunt protejate de straturi speciale atunci când sunt achiziționate, grija impermeabilizării ar trebui să fie constantă. Astfel, la intervale regulate de timp, poți solicita ajutor din partea specialiștilor care să-ți ofere produse speciale pentru piatră naturală.
Aceste lacuri de protecție vor avea rolul de a ține apa la distanță, de a proteja culoarea și textura, astfel încât și durata de viață a produselor să fie crescută. Procedura trebuie însă să fie realizată de către profesioniști pentru ca rezultatele să se mențină cât mai bine în timp.
Acestea sunt lucrurile pe care trebuie să le știi despre mentenanța lavoarelor, mai ales dacă acestea sunt realizate din piatră naturală. Protejarea lor și curățarea frecventă îți vor permite să te bucuri de produse calitative și estetice pentru cât mai mult timp.