Dincolo de ideea larg raspandita ca arhitectul este doar cel care „pune semnatura” si face planurile necesare pentru un proiect, exista responsabilitati legale in exercitarea profesiei care sunt stabilite in Lege, care se refera si la sanctiunile care se pot potrivi atunci cand actioneaza cu incalcarea a ceea ce este dictat de Legea generala a urbanismului si constructiilor.
Arhitectul care realizeaza proiectul de arhitectura este responsabil de respectarea tuturor normelor legale si de reglementare aplicabile proiectului respectiv si de orice erori savarsite in exercitarea functiilor sale, in cazul in care au aparut daune sau pierderi din aceste actiuni. Astfel, un birou de arhitectura se va asigura de fiecare data ca tot ceea ce se intampla, are loc cu respectarea legilor existente.
Desi arhitectul nu este singurul profesionist implicat in lucrarile de constructii, legea se refera si la alti profesionisti, cum ar fi inginerii constructori, electricientii, insalatorii si structuristii, care impreuna cu arhitectul ajuta la finalizarea corespunzatoare a unei cladiri, indiferent de tipul acesteia. Pentru a putea sa se implice in proiecte de constructie, acesti specialisti trebuie sa fie autorizati.
Reglementarile legale pe care le respecta arhitectii
Im aceeasi lege mentionata mai sus se regaseste faptul la acesti profesionisti isi asuma responsabilitatea pentru toate daunele pe care abaterea de la lege ar putea sa le provoace, fie ca sunt materiale, fie ca sunt umane.
Profesionistul competent care realizeaza proiectul de calcul structural, inclusiv desenele, raportul de calcul, specificatiile tehnice si studiul geotehnicii sau mecanica solului, raspunde de respectarea tuturor normelor aplicabile acestor aspecte si de erorile pe care le-a suferit, in exercitarea functiilor sale, in cazul in care au rezultat daune sau pierderi din acestea. In cazul in care studiul mecanicii solului este efectuat de un alt profesionist competent, acest studiu este responsabilitatea sa exclusiva.
Responsabilitatea ii revine arhitectului, pentru tot ceea ce face sau avizeaza, in cadrul activitatii sale. Spre exemplu, daca obtine fraudulos o autorizatie ISU si apar probleme, el este direct responsabil in acest sens.
Alte informatii despre legea cu privire la responsabilitatea arhitectilor
Fie ca este vorba de executarea unei lucrari noi, fie de eliberarea unei autorizatii de construire, responsabilitatile stabilite pentru un arhitect, au un termen de prescriptie dupa cum urmeaza:
- 10 ani, in cazul unor defectiuni sau defecte care afecteaza structura de sustinere a proprietatii;
- 5 ani, in cazul defectiunilor sau defectelor elementelor sau instalatiilor de constructie;
- 3 ani, daca exista defectiuni sau defecte care afecteaza elemente de finalizare sau finisare a lucrarilor;
Responsabilitatea principala a unui arhitect este aceea de a se asigura ca o constructie este efectuata in deplintate siguranta si ca se respecta planurile intocmite de acesta. Cu toate acestea, corect si moral ar fi sa nu aiba responsabilitate pe toata durata de viata a cladirii si de aceea au fost specificati acesti termeni de prescriptie care sa il ajute pe arhitect sa fie absolvit de vina dupa o anumita perioada, pentru ca sunt si factori care nu tin de arhitect si care se pot modifica in timp.