Odată cu scăderea temperaturilor, mulți șoferi încep să se confrunte cu neplăcuta rutină de a-și deszgheța sau chiar deszăpezi mașinile înainte să plece la drum de dimineață. În mod normal, aceștia se vor grăbi să facă acest lucru pentru a evita eventualele neplăceri care vin la pachet cu întărzierea la programul de muncă.
Cu toate acestea, șoferii riscă amenzi masive, puncte de penalizare sau chiar își pot deteriora autovehiculele dacă zăpada sau gheața nu este îndepărtată corespunzător.
Așadar, iată câteva greșeli comune pe care este important să le previi atunci când îți deszăpezești sau dezgheți vehiculul:
1. Folosirea apei clocotite pe parbriz
Una dintre cele mai mari greșeli pe care le poți face atunci când îți dezghețați mașina este să folosești apă clocotită. Pe lângă riscul de arsuri provocate de apa ce intră în contact cu pielea, schimbarea bruscă a temperaturii – de la foarte rece la foarte cald – poate provoca spargerea parbrizului. Chiar și apa caldă poate provoca contractarea și crăparea sticlei, iar la nivelul caroseriei, se poate întâmpla ca tabla să se îndoaie. De aceea, este recomandat să utilizezi produse pentru deszăpezire și dezgheț de la Dacris94.ro, pentru a te asigura că parbrizul și caroseria vor rămâne în siguranță.
2. Folosirea unui card bancar pentru îndepărtarea gheții
La temperaturile sub 0 grade Celsius, condensul care se aduna pe geamuri se transformă într-un strat subțire de gheață. Chiar dacă ai fi tentat să îl răzuiești cu ajutorul unui card bancar, acesta nu nu a fost conceput pentru a trece prin gheață și zăpadă compactată. Plasticul s-ar putea rupe, deteriorând astfel parbrizul sau geamurile, ceea ce duce la reparații costisitoare. Folosește doar o racletă special concepută pentru această procedură.
3. Curățarea parțială a parbrizului
Unii șoferi încearcă să economisească timp curățarând doar în mod parțial parbrizului. Fie răzuiesc gheața doar pe jumătate, fie dezgheață doar un mic petic din care șoferul poate să privească traficul. Acest „hublou” este extrem de periculos întrucât reduce foarte mult vizibilitatea, și, în plus poate atrage amendarea șoferului. De aceea, este necesar să cureți complet zăpada și gheața de pe toate geamurile mașinii înainte de a porni.
4. Pornirea ștergătoarelor
Chiar dacă ștergătoarele sunt indispensabile în zilele ploiase, nu trebuie să te tenteze niciodată să încerci să cureți zăpada și gheața de pe parbriz cu ajutorul lor. Zăpada înghețată sau peliculele de gheață pot deteriora lamele ștergătoarelor, fiind ulterior necesară înlocuirea lor. Dacă ești proprietarul unei mașini dotate cu funcție de ștergător automat, ar trebui să o oprești înainte de a porni mașina, astfel încât ștergătoarele să nu se activeze din greșeală.
5. Lăsarea zăpezii pe acoperiș
După ce ai terminat de curățat gheața și zăpada de pe parbriz și geamuri, s-ar putea să crezu că ești gata de drum. Cu toate acestea, mai există o porțiune mare de zăpadă pe acoperiș care nu se va topi după pornirea mașinii. Dacă zăpada cade de pe vehicul și provoacă un accident, în cel mai bun caz, vei primi o amendă considerabilă și puncte penalizare. De aceea, este necesar să îndepărtezi stratul de zăpadă din partea superioară a vehiculului înainte de a-l conduce.
Așadar, acum te poți asigura de faptul că poți conduce mașina ta în siguranță iarna, respectând aceste reguli care fac deszăpezitul și dezghețatul autoturismului mai ușoare.
Sursă foto: unsplash.com