Vrei să îți faci o livadă? 4 lucruri esențiale pe care trebuie să le știi

de Casa&Gradina

Dacă ai o părticică de teren și vrei să îl transformi într-o minunată livadă, atunci trebuie să îți faci un plan pe termen lung. Un astfel de proiect necesită multă muncă, atenție și răbdare, dar merită tot efortul datorită rezultatului obținut. Nu oricine este făcut să aibă grijă de o livadă, tu știi care sunt pașii de urmat în acest proces?

Iată un ghid de 4 pași pentru crearea unei livezi!

 1. Planificarea

Întâi și întâi, trebuie să te documentezi și să îți faci un plan fezabil. În funcție de dimensiunile și de tipul de teren deținut de tine, dar și de preferințele personale, trebuie să alegi ce tip și câți pomi vrei să ai în livadă. Spre exemplu, nucii au nevoie să fie plantați la o distanță de cel puțin 2 metri unul de altul, de aceea este esențial să calculezi totul din timp. Poți alege să faci o livadă plină de un singur fel de pomi, precum cireșii, sau să ai o livadă mixtă, plina de diverse tipuri de pomi. Cheia este să te documentezi despre fiecare în parte pentru a-ți da seama dacă vor avea condiții prielnice pe terenul tău.

2. Plantarea

După ce ai realizat planul, urmează plantarea propriu-zisă. Aceasta se realizează primăvara sau toamna și, în funcție de mărime, poate fi mai dificilă sau nu. Dacă vrei să îți ușurezi munca și să econonisești timp prețios, ai nevoie de intrumentele necesare, cum ar fi un motoburghiu de pământ de la Viata la Tara, sculă care îți permite să faci găurile în pământ cu minim de efort fizic. Astfel, nu vei mai manifesta dureri de spate sau oboseală în urma plantării copacilor. Acest motoburghiu îți va fi de folos și pe parcursul anilor, fiind multifuncțional și rezistent.

3  Îngrijirea livezii

De la momentul plantării, livada va avea nevoie de tine mereu. Astfel, va fi nevoie să o uzi regulat, mai ales când pomii sunt tineri. Apoi, este recomandat să îi stropești cu soluții naturale pentru a-i feri de boli. Poți să faci asta cu un ceai de urzică sau chiar cu lapte, ambele fiind metode folosite dintotdeauna pentru a proteja copacii de diverse boli. De asemenea, este extrem de important ca pomii să fie curățați și să li se facă tăieturi de către un profesionist, pentru a-i păstra în cea mai bună condiție.

4. Recolta

Pasul mult așteptat este chiar recolta, însă este nevoie de multă răbdare până a ajunge aici. Pomii cresc și dau rod, în funcție de soi, aproximativ după 2-3 ani de la plantare. În primii ani recolta este redusă, crescând de la an la an. Totuși, chiar dacă este vorba de o perioadă așa de lungă de timp până la primele rezultate, durata de viață a unei livezi este și mai lungă, de până la 30 de ani, în care producția este abundentă.

O livadă este un lucru minunat nu numai pentru recoltele bogate, dar și pentru a petrece timp în ea, în natură. Familia poate petrece momente neprețuite culegând fructele din livadă și distrându-se în jurul copacilor. Dacă ai ocazia de a face o livadă, nu ezitați și nu te demoralizezi din cauza eforturilor necesare. Ghidul de mai sus îți trasează o linie clară a procesului după care să te ghidezi pentru a obține o livadă sănătoasă, pe placul tău.

Sursa foto: pexels.com

Articole asemanatoare