Indiferent de dimensiunea colecției de volume, în living, camera de relaxare și întâlnire a întregii familii, poți amenaja cu piesele de mobilă living potrivite un colț minunat pentru lectură. Cu toate că în epoca digitală în care trăim, adesea tindem să renunțăm la o carte tipărită în favoarea uneia online, nimic nu se compară cu experiența de a citi o carte cu pagini reale și miros familiar de hârtie și cerneală. De aceea, existența unei oaze de liniște și confort în propria casă este o necesitate pentru iubitorii de lectură.
Amenajarea bibliotecii poate deveni o adevărată provocare, pentru că trebuie să fie luate în calcul aspecte importante, astfel încât rezultatele să fie unele deosebite. Dar, cu ajutorul trucurilor potrivite vei găsi modalitatea cea mai bună de a amenaja un spațiu de lectură de vis.
Primul criteriu de luat în seamă este stilul de amenajare al casei, care trebuie să fie păstrat inclusiv în amenajarea micii biblioteci din living, altfel nu ar exista armonie, confort și eleganță.
Un alt criteriu este legat de alegerea unor piese de mobilier adecvate, fie pentru o organizare clasică, fie pentru una modernă. Finisajele antichizate sunt perfecte pentru stilul clasic, pe când liniile drepte și culorile vii sunt ideale pentru stilul modern.
Iată așadar 5 piese de mobilă living pe care le poți folosi pentru a crea un colț de lectruă în propria locuință:
- Bibliotecă living pentru depozitarea cărților
Biblioteca este o mobilă living care nu și-a pierdut niciodată valoarea pentru un iubitor de cărți, indiferent de tredurile în design interior. Această piesă centrală a unui living este mai mult decât un simplu corp de mobilier, reprezentând un altar dedicat cunoașterii și pasiunii pentru lectură.
Combinând estetica și practicitatea, bibliotecile moderne îi pot ajuta pe iubitorii de cărți să le organizeze după diferite caracteristici, fie că este vorba de o serie de romane sau de o colecție enciclopedică. Mulți iubitori de cărți merg mai departe pentru a-și îmbogăți bibliotecile cu decorațiuni suplimentare, cum ar fi plasarea amintirilor, rame foto sau suporturi de carte personalizate. Pe lângă faptul că le prezintă personalitatea, aceste decorațiuni îi ajută să consolideze tema întregului spațiu, inclusiv alegerile lor de mobilă living, cum ar fi mesele de studiu și fotoliile.
Biblioteca din living aranjată în fața canapelei sau cu rafturi în jurul televizorului, este poate cea mai comună amenajare, foarte des folosită mai ales în apartamentele nu foarte spațioase. Acest stil este o combinație de corpuri cu rafturi și / sau cu dulapuri, unde cărțile pot fi aranjate în stil clasic sau cu diferite decorațiuni alternate printre ele. O variantă a acestei biblioteci este aranjamentul a mai multe rafturi simple dau duble, de lungimi diferite, așezate asimetric pe spațiul disponibil, cu elemente decorative de asemenea intercalate.
Într-un living open space, o bibliotecă cu rafturi, fără spate poate fi o mobilă de departajare a zonelor, ori între dining și living ori la intrare în zona de hol fals. Dacă spațiul de sub fereastră nu este folosit se pot amenaja și aici rafturi pentru cărți.
- Fotoliu accent
Cei mai mulți iubitori de cărți, adoră să petreacă acest timp într-un fotoliu comfortabil. Un fotoliu accent se potrivește foarte bine cu mobila living. Chiar dacă nu există întotdeauna un șemineu lângă care să-l așezi, fotoliile sunt întotdeauna un plus atunci când citești, mai ales că-l poți poziționa lângă o fereastră.
Există o mulțime de modele de fotoliile din care poți alege, în diverse stiluri, cu multe opțiuni de materiale, cu o gamă largă de alegeri coloristice și modele de perne. Pe lângă faptul că oferă un suport adecvat pentru spate în timpul cititului, fotoliile oferă, de asemenea, o notă deosebită ambientului mai ales dacă optezi pentru un fotoliu accent.
- Măsuța de cafea
Măsuța de cafea este o piesă de mobilă living multifuncțională și indispensabilă unei camere de zi și bineînțeles colțului pentru citit. Are atât un rol practic, pentru că te ajută să-ți așezi paharul, ceașca sau cartea, cât și un rol stilistic. Măsuța de cafea are oportunitatea de a adăuga un plus de stil pentru mobila living, mai ales dacă optezi pentru un model asortat cu restul mobilierului.
Poți alege dintr-o mare varietate de mese de cafea, confecționate din numeroase materiale, cum ar fi lemn, marmura sau metal, în diverse forme, rotunde sau pătrate și in diverse culori, de la piese elegante albe, până la modele îndrăznețe multicolore.
- Canapeaua sau colțarul
Cititul nu trebuie să fie o activitate solitară. Dacă îți place să citești alături de ceilalți membri ai familiei, atunci locul de lectură poate fi chiar zona canapelei. Canapelele sau colțarele confortabile sunt piese de mobilă living perfecte pentru a te ghemui singur cu o carte bună, dar și cu copiii.
Confecționate fie din piele, fie din țesătură textilă, canapelele sunt o alternativă populară la fotolii datorită versatilității lor de a găzdui oaspeți și de a oferi posibilitatea unei vizionări confortabile a emisiunilor de la televizor. Modelele de canapea sau colțar cu șezlong sunt ideale deoarece îți oferă tot confortul pentru a te întinde și citi relaxat și confortabil.
- Etajere și rafturi de perete
Un simplu raft sau două etajere montate pe un perete pot transforma un spațiu inutilizabil într-o zonă îmbogățită cu design și stil. Un raft plasat la înălțimea potrivită poate face un spațiu excelent pentru un colț de lectură din living lângă care ai plasat o canapea sau un fotoliu. Alege un raft robust, care poate rezista la multe mișcări și plasează coșuri sau cutii pe rafturile inferioare pentru a depozita cărțile favorite.
Livingul nu este doar un spațiu funcțional, ci o expresie a personalității iubitorilor de cărți. Fiecare carte așezată pe rafturi reprezintă o fereastră către cunoaștere, aventură și imaginație.