Fiecare casă poartă amprenta celui care o locuiește, de la design, la culori, fibra lemnului mobilei sau decorațiuni. Mulți aleg plantele decorative pentru a da o tentă proaspătă, vibrantă locuinței, pentru a crea un mediu relaxant, pentru a îmbunătății calitatea aerului și, de ce nu, pentru că unele plante sunt considerate talismane norocoase.
Plante care „aduc” norocul
Multe culturi au considerat anumite plante decorative ca fiind talismane sau aducătoare de noroc datorită semnificațiilor simbolice sau a tradițiilor asociate cu acestea. Fie că e vorba despre armonia casei, prosperitate sau, efectiv, noroc pentru un joc de loto sau pacanele gratis NetBet, mulți apelează la bambusul norocos sau trifoiul cu patru foi în speranța unei schimbări favorabile a destinului. Trifoiul cu patru foi a fost dintotdeauna un simbol al norocului, iar găsirea lui este considerată un semn de noroc sporit. La fel ca acesta, bambusul este adesea considerat norocos în cultura chineză. Se crede că aduce prosperitate și noroc, iar forma sa arhitecturală aduce echilibrul în energiile casei. În anumite culturi, cactusul este asociat cu protecția și respingerea energiilor negative. De asemenea, se crede că atrage norocul financiar și protejează împotriva invidiei. În tradițiile europene și iedera este aducătoare de noroc sau, dacă este vorba de a decora un birou, se poate apela la un ghiveci cu bonsai (se spune că acesta este un talisman pentru norocul în afaceri).
Fericire și prosperitate la ghiveci
Semnificațiile simbolice ale plantelor decorative variază în funcție de cultură și tradiție. În timp ce unele plante sunt considerate norocoase într-o cultură, pot avea alte conotații în altele. Crizantema, în cultura asiatică, este considerată simbolul longevității și al norocului,
dar este adesea asociată cu fericirea și prosperitatea. De asemenea, frumoasa lalea este, pentru cultura turcă, simbol al prosperității, dar este asociată și cu iubirea și devotamentul.
Crinul păcii este numit şi fericirea femeilor, căci se crede că aduce linişte interioară şi dragoste, iar catalhea, numită și planta-păun, aduce liniște și fericire tuturor membrilor familiei. Cât despre trandafirul pitic se spune că are cea mai puternică vibraţie dintre toate
plantele, atrage dragostea, are putere vindecătoare, aduce noroc şi protecție.
Aer mai curat, stress mai puțin
Plantele eliberează oxigen și absorb dioxidul de carbon în timpul procesului de fotosinteză. Acest schimb contribuie la îmbunătățirea calității aerului interior și la creșterea nivelului de prospețime. Anumite plante pot contribui la filtrarea aerului interior, absorbând substanțe chimice nocive și transformându-le în substanțe inofensive.Mușcatele cu flori roșii sau albe sunt bune pentru că alungă oboseala și durerile de cap în aproximativ 15 minute, iar menta purifică aerul și ține țânțarii la distanță. Pe lângă asta, aspectul verde și natural al plantelor poate avea un efect calmant și poate îmbunătăți calitatea generală a vieții în casă. Unele studii afirmă că plantele pot îmbunătăți chiar și concentrarea și performanța cognitivă.
Câteva curiozități despre busuioc
În India, busuiocul este considerat o plantă sfântă, încarnarea soției zeului Vishnu, Lakshmi. În unele părți din Mexic, oamenii umblă cu busuioc în buzunar, deoarece cred că asta le va aduce mai mulți bani și va determina persoanele iubite să fie fidele. Poveștile din popor spun că busuiocul te protejează de ghinion și de necazuri. Astfel, dacă ai plante de busuioc așezate lângă intrarea în casă și la ferestre, forțele răului nu vor intra în locuința ta. În unele părți din Europa, busuiocul este oferit în semn de iubire, dar povestea originală nu este chiar romantică: se spune că busuiocul era folosit pentru a testa potențialii parteneri romantici.
La noi, busuiocul este renumit, mai ales, pentru credința populară că dormind cu el sub pernă, fata sau băiatul își va visa viitorul partener.