O contribuție importantă la obținerea unor recolte bogate o au și lucrările de prelucrare a solului, premergătoare fazei de însămânțare. Pregătirea solului pentru culturile de primăvară se începe încă din toamnă, iar imediat după recoltare sunt necesare noi lucrări pentru a pregăti terenul în vederea viitoarelor culturi.
Dacă îți surâde ideea de a-ți înființa o mică fermă sau chiar de a demara o afacere în agricultură, îți recomandăm să parcurgi cu atenție rândurile de mai jos în care îți vom arăta cum trebuie prelucrat solul pentru o productivitate ridicată.
Curățarea terenului
Orice lucrare de prelucrare a solului trebuie să se facă pe un teren curățat de gunoaie, resturi vegetale, pietre și tufișuri sau arbuști. Dacă nu ai mai cultivat nimic pe terenul respectiv se impune o curățare amănunțită a acestuia, înlăturând arbuștii, mărăcinișurile și orice alte plante crescute pe suprafața respectivă.
În cazul terenurilor cultivate în prealabil, trebuie eliminate toate resturile vegetale imediat după recoltarea culturii precedente, odată cu buruienile și alte deșeuri.
Aratul
Odată ce suprafața agricolă a fost curățată, se poate trece la prima operațiune de prelucrare a solului, care constă în efectuarea arăturilor. Utilajul principal necesar în această etapă este plugul, care se utilizează fie tras de animale, fie atașat unui tractor. În prezent, foarte puțini agricultori mai folosesc plugul tras de animale, iar atunci când o fac, prelucrează suprafețe mici de teren. Aratul mecanizat este mult mai eficient, pentru că nu presupune efort fizic, putând fi prelucrate suprafețe mult mai întinse, într-un timp scurt.
Înainte de a începe această operațiune se impune o revizie a utilajului, iar dacă sunt constatate probleme tehnice acestea trebuie remediate. În acest sens vei avea nevoie de piese pentru plug PP4, PP3 si PP2, pe care trebuie să ți le comanzi din timp.
Mărunțirea
După ce întreaga suprafață a fost arată, este necesară o nouă operațiune de prelucrare a solului, care constă în mărunțirea bulgărilor de pământ. Aceasta, pentru că lamele plugului pătrund în sol la adâncimea stabilită și întorc brazdele, însă în urma lot rămân bucăți mari de pământ. Astfel, după ce s-a trecut cu plugul, întreaga suprafață trebuie prelucrată cu un utilaj cu discuri și grape, care să mărunțească bulgării de pe brazde.
Pregătirea patului germinativ
Între efectuarea arăturii și semănat trebuie să treacă o anumită perioadă de timp, fiind chiar recomandat ca pentru culturile de primăvară, aratul să se facă încă din toamnă. Din acest motiv, înainte de începerea semănatului, mai este nevoie de o altă operațiune care constă în pregătirea patului germinativ. Cu această ocazie, se face o nouă mărunțire a bulgărilor de pământ, concomitent cu nivelarea solului, astfel încât suprafața prelucrată să fie cât mai uniformă. Acest fapt va permite o bună distribuție a semințelor, care vor fi plasate la adâncimea optimă.
Fertilizarea
Solul este resursa de hrană pentru plante, prin urmare trebuie să conțină o cantitate suficientă de minerale și nutrienți, necesară pentru întreaga cultură. Chiar dacă un teren este foarte fertil, conținând în mod natural aceste resurse, rezerva se diminuează în timp, pe măsură ce aici sunt înființate noi culturi. Prin urmare, pentru a-l menține roditor, este necesară completarea rezervelor de minerale și nutrienți, iar această operațiune se numește fertilizare.
Ea constă în împrăștierea de îngrășăminte, care pot fi chimice sau naturale, și care asigură aportul necesar de substanțe hrănitoare pentru plante, pe tot parcursul perioadei de vegetație. Fertilizarea se face înainte de însămânțare, odată cu celelalte lucrări de pregătire a solului, însă în anumite situații îngrășămintele se administrează și în timpul perioadei de vegetație a culturii.
Toate aceste lucrări trebuie efectuate respectând un anumit calendar agricol și ținând cont atât de particularitățile solului, cât și de tipul culturilor care urmează a fi însămânțate.