Meseria de grădinar, din ce în ce mai atractivă

de Casa&Gradina

Meseria de grădinar pare meseria ideală pentru pasionații de flori și legume, pentru cei care iubesc natura, spațiile verzi și peisagistica urbană. Poate fi o meserie bănoasă, dacă ești un grădinar dedicat și creativ, dar și o meserie care aduce mereu ceva nou în viața ta.

Oricine dorește să lucreze în natură și să se ocupe de peisaje, flori și amenajări verzi poate încerca meseria de grădinar. Pasiunea pentru natură, răbdarea, creativitatea și simțul estetic se numără printre cele mai importante cerințe ale acestei meserii. La prima vedere, pare o meserie excelentă, pe care o poate face oricine, dar are și ea provocările ei, avantajele, beneficiile și greutățile inerente oricărei meserii.

Cum poți începe meseria de grădinar

Important este să ai diploma de bacalaureat și să fii pasionat de plante, de pomi și de natură. Poți începe meseria de grădinar făcând practică sau voluntariat un sezon la sere cu flori sau cu legume, la ferme agricole sau în livezi.

Poți ”fura meserie” de la un grădinar profesionist, de la care vei învăța multe trucuri și informații utile, pe care nu le găsești întotdeauna în manualele de biologie sau în compendiile cu plante.

Trebuie doar să fii pasionat, să fii foarte atent la detalii, să fii creativ și să ai răbdare cu plantele. Ca ajutor de grădinar, vei depune mult efort fizic și vei face muncile de jos. Dar grădinăritul are multe beneficii pentru sănătate și vei lucra în aer liber, pe când multe alte meserii presupun lucrul în spații închise, uneori depresive.

Ce perspective îți oferă grădinăritul

Chiar dacă începutul este greu, dacă ești pasionat de această meserie merită să continui și să urmezi studii de specialitate. Ba chiar poți face o reconversie profesională deoarece meseria de grădinar te poate ajuta să găsești joburi foarte bune, locuri de munca Otopeni sau pe lângă București, unde sunt multe sere de flori, sau chiar joburi în străinătate.

Cu această meserie, spre exemplu, poți căuta locuri de munca Anglia, unde apar mereu oferte în fermele horticole, în peisagistică și amenajarea de spații verzi.

Studii și diplome necesare pentru un grădinar profesionist

Dacă vrei să devii un grădinar profesionist, poți urma o facultate de Horticultură la București, Cluj Napoca, Timișoara, Iași, Pitești sau Craiova.

În cadrul acestei facultăți, poți urma specializări diferite precum pomicultura, viticultura, floricultura, dendrologia sau arhitectura peisagistică.

Grădinarii profesioniști pot lucra în diverse locații, în hoteluri, spații comerciale, grădini botanice, sere și ferme, livezi sau institute agricole. Totodată, este o meserie universală, pe care o poți practica oriunde în lume și care îți oferă șansa să îți dezvolți propria afacere, atunci când consideri că ai suficiente cunoștințe și experiență.

Aptitudini și abilități pentru meseria de grădinar

Pasiunea pentru flori sau pentru legume și studiile intense în domeniul horticulturii nu sunt suficiente pentru a practica meseria de grădinar, chiar dacă găsești un job part time în acest domeniu.

Dacă îți dorești cu adevărat să profesezi în domeniu, fie că ești începător sau licențiat, trebuie în primul rând să ai o putere și o rezistență fizică adecvată, deoarece vei petrece mult timp în picioare.

De multe ori vei fi nevoit să cari greutăți, lădițe cu răsaduri, saci cu îngrășăminte sau stropitori pline de apă. Vei săpa și grebla pământul, vei sta aplecat și vei lucra de multe ori în genunchi pe lângă plantele pitice sau pe lângă straturile de legume.

De asemenea, trebuie să ai o toleranță ridicată față de soare și căldură, să știi să te protejezi de radiațiile solare, să te îmbraci în haine lejere de in sau de bumbac și să porți în fiecare zi o pălărie de soare.

La fel de bine, trebuie să ai o toleranță mai ridicată și față de frig. Meseria de grădinar presupune multe activități pe timpul iernii sau primăvara devreme, când vremea este capricioasă și ploioasă.

Pe lângă rezistența fizică, răbdarea este foarte importantă. Nicio plantă nu crește spectaculos peste noapte. Trebuie să ai răbdare cu florile, cu legumele și pomii fructiferi, să le îngrijești zi de zi și să aștepți uneori cu săptămânile până observi primele rezultate mulțumitoare.

Ce beneficii aduce meseria de grădinar

Chiar dacă este o meserie cu unele greutăți, beneficiile pe care ți le oferă sunt foarte mari, mai ales pentru sănătatea ta, pentru un tonus bun și pentru o stare de spirit ridicată.

Lucrul în aer liber, lucrul cu plantele și cu florile te învață un stil de viață sănătos.

  • Vei munci foarte des în aer liber
  • Vei depune un efort fizic moderat și constant
  • Munca ta va fi variată zi de zi
  • Vei fi mai creativ și mai original
  • Vei fi mai bine organizat
  • Vei fi mai optimist și mai energic.

Pe lângă toate aceste beneficii, nu uita că meseria de grădinar este bine plătită, fie că lucrezi part time sau ești angajat cu normă întreagă. De la salariul minim pe economie ca începător, poți ajunge foarte repede la un salariu mediu sau la un salariu de aproximativ 5.000 – 6.000 de lei pe lună, în cazul în care ajungi un grădinar profesionist.

https://www.ejobs.ro

Articole asemanatoare